Menu
Søndag morgen ble en politimann drept og en annen såret i et væpnet angrep på en politipatrulje nord i Kosovo. Statsminister Albin Kurti sier det pågår kamper mellom væpnede menn og politiet i området. Foto: AP / NTB

Statsministeren: Kamper mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo

Ifølge statsminister Albin Kurti pågår det søndag kamper mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo. Så langt er en politimann er drept og en såret.

Av NTB | 24.09.2023 13:32:57

Krig og konflikter: – Angrep mot politiet pågår, sa Kurti på en pressekonferanse litt før klokken 13, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han sier at rundt 30 væpnede menn er omringet av politiet. Hendelsen utspiller seg ved et kloster i nærheten av Bajske, ikke langt fra grensen til Serbia.

– Det er minst 30 personer, blant dem militære, som er omringet av våre politistyrker, og som jeg oppfordrer til å overgi seg, fortsatte Kurti.

Det serbiske statsmediet RTS melder at grenseovergangene Jarinje og Brnjak mellom Serbia og Kosovo er stengt som følge av kampene.

Kurti fordømt angrepet og kalte det en terrorhandling.

– Personene som sto bak angrepet, var profesjonelle, brukte masker og var tungt bevæpnet, skriver han i sosiale medier. Han hevdet samtidig at serbiske myndigheter hadde en finger med i angrepet.

– Organisert kriminalitet med politisk, økonomisk og logistisk støtte fra tjenestemenn i Beograd angriper landet vårt, skriver Kurti.

Presidenten i den serbiske nasjonalforsamlingen, Vladimir Orlic, har på sin side vært ute i serbiske medier og lagt skylden på Kosovo og statsministeren.

– Hvis vi skal snakke om hvem som egentlig er ansvarlig for volden, er det Albin Kurti. Han ønsket å trappe opp konflikten. De siste månedenes brutale terror mot uskyldige serbere har skjedd nettopp på grunn av dette, sier han.

Angrepene søndag skjer litt over en uke etter at samtaler på toppnivå mellom de to landene brøt sammen i Brussel. Møtene var fremforhandlet av EU.

Beslutningen har ført til de verste urolighetene i Kosovo på flere år, med demonstrasjoner og et voldelig opprør av serbiske demonstranter som endte med at over 30 fredsbevarende soldater fra Nato ble skadd.

Kosovo er fortsatt overveldende befolket av etniske albanere, men i de nordlige delene nær grensen til Serbia er etniske serbere i majoritet.

Kosovo erklærte selvstendighet i 2008, men det vil ikke Serbia og flere andre land anerkjenne, noe som igjen fører til at Kosovo ikke får et sete i FN.

Tidligere søndag ble en politimann drept og en annen såret i et væpnet angrep på en politipatrulje i samme område. Angrepet skjedde da patruljen nærmet seg en blokkert vei, og både skytevåpen, håndgranater og missiler ble brukt mot politiet.

Også Kosovos president Vjosa Osma hevder at angrepet var utført av kriminelle gjenger støttet av serbiske myndigheter. Hun mener det er et angrep på lov og orden og «mot Republikken Kosovos suverenitet».

Forholdet mellom Serbia og Kosovo har vært svært anspent etter at regjeringen i sistnevnte i mai valgte å sette inn etnisk albanske ordførere i fire kommuner med serbisk majoritet.

Flere nyheter: