Menu
Barcelona er i politiets søkelys. Foto: Joan Monfort / AP / NTB

Spansk politi gjennomførte razzia – siktelsen mot Barcelona endret til bestikkelser

Spansk politi slo torsdag til mot kontorene til fotballdommerne i landet. Samtidig er Barcelona nå formelt siktet for bestikkelser i «Caso Negreira»-saken.

Av NTB | 28.09.2023 11:42:47

Sport: Det er nyhetsbyråene AFP, AP og Reuters, samt en rekke spanske medier, som melder om den nye utviklingen i etterforskningen rundt den katalanske fotballstorheten.

Den spanske påtalemyndigheten siktet tidligere i år Barcelona for korrupsjon som følge av at storklubben skal ha betalt en dommer over 80 millioner kroner. Rettsdokumenter torsdag viser at det nå er gjort endringer i siktelsen.

Cadena Ser siterer ferske dokumenter, som skal være sendt til partene i saken. Disse viser at dommeren som styrer etterforskningen av saken, mener Barcelona og den tidligere dommertoppen Jose Maria Enriquez Negreira har gjort seg skyldig i bestikkelser.

I rettsdokumentene framgår det at Negreira, som var nestleder i dommerkomiteen i Spanias fotballforbund, i realiteten og juridisk er å anse som en offentlig tjenestemann.

Videre skriver dommeren, ifølge Cadena Ser, at Barcelona således kan dømmes uten at det nødvendigvis er bevist at klubben skaffet seg sportslige fordeler av å betale Negreira. Forbrytelsen bestikkelse begås når noen betales for å skaffe andre en fordel, uavhengig av hva som rent faktisk blir utfallet.

Tidligere dommersjef Negreira mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma at Negreira fikk utbetalingene.

Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira leverte tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania, ifølge klubben.

Tidigere har siktelsen handlet om idrettskorrupsjon, hvilket er en forbrytelse som involverer enkeltpersoner. Dommeren mener i stedet å ha bevis for at Negreira-saken handler om den juridiske termen bestikkelser, all den tid den dreier seg om at en enkeltperson har betalt en offentlig eller statlig myndighet for å få fordeler i retur.

Strafferammen er fengsel på mellom to og fire år. Siktelsen for bestikkelser innebærer også at rettssaken blir gjennomført ved at en jury bestående av ni privatpersoner tar stilling til om fotballklubben skal dømmes eller ikke.

(©NTB)