Menu
Den spanske fotballpresidenten Luis Rubiales har havnet i hardt vær. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Spansk fotballtopp beklager omstridt VM-kyss: – Gjorde sannsynligvis en feil

Spanias fotballpresident Luis Rubiales tar bladet fra munnen og beklager kritikken han har fått etter å ha kysset Jennifer Hermoso etter VM-finalen.

Av NTB | 21.08.2023 17:04:40

Sport: – Jeg har sannsynligvis gjort en feil der, sier Rubiales i en video publisert mandag.

Den spanske fotballkvinnene slo England 1-0 i finalen i Australia søndag. Scenene som utspilte seg før troféutdelingen, har imidlertid fått mange i Spania, inkludert statsråder, til å reagere kraftig.

«La oss ikke anta at det å gi et kyss uten samtykke er noe «som skjer». Det er en form for seksuell trakassering kvinner utsettes for daglig, og som vi ikke kan normalisere», skrev Spanias likestillingsminister Irene Montero på X/Twitter søndag.

«Samtykke er nøkkelen. Bare et ja er et ja», fortsatte hun.

– Jeg likte det ikke, sa 33-årige Hermoso etterpå.

Senere ble det sendt ut en uttalelse fra Spanias Fotballforbund (RFEF) der Hermoso gir et litt annet inntrykk.

– Det var en helt spontan gjensidig gest som følge av den store gleden over å vinne et VM, sa hun der.

Mandag beklaget Rubiales episoden.

– Det er én ting jeg angrer på, og det er det som skjedde mellom meg og en spiller som jeg har et godt forhold til. Jeg har sannsynligvis gjort en feil der, sier han i videoen.

Fotballpresidenten supplerer med å si at han kysset Hermoso på munnen «spontant» og «uten noen vond hensikt eller vond vilje» i det hele tatt.

– Jeg må be om unnskyldning, det er ingen vei utenom det. Og jeg må lære av det og forstå at som president for en så viktig institusjon som RFEF må du være mer forsiktig, spesielt i seremonier og denne typen saker, legger han til.

Spanias minister for sosiale rettigheter, Ione Belarra, har også skrevet om hendelsen på X.

«Vi tenker alle: Hvis de gjør dette foran hele Spania, hva vil de gjøre privat? Seksuell trakassering mot kvinner må ta slutt», het det i hennes meddelelse.

Rubiales klemte alle Spanias spillere, men kysset i tillegg Hermoso på munnen etter å ha omfavnet henne og kysset henne på kinnet.

– Her betraktet vi alle det som noe naturlig, normalt, men på utsiden ser det ut til å ha skapt opprør, sier Rubiales.

(©NTB)