Dette målet av Gavi ble godkjent etter fire og et halvt minutts VAR-gjennomgang og sendte Norge ut av dansen i EM-kvalifiseringsgruppa. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Spania senket Norge i kvalifiseringen: – Et steg tilbake

Et spansk mål godkjent etter langvarig VAR-sjekk slukket Norges siste håp i EM-kvalifiseringsgruppa. Etter 0-1-tapet er nasjonsligaomspill siste halmstrå.

Av NTB | 16.10.2023 00:32:29

Sport: – I dag var vi svakere med ball enn vi ønsket, og det var et steg tilbake. Det er første gang i kvalifiseringen at vi har vært under pari med ball. Spania hadde en god dag og vant fortjent. De var bedre enn oss, men målet deres var klar offside, sa Ståle Solbakken da han kom til pressekonferanse en snau time etter sluttsignalet på Ullevaal.

Gavis scoring i det 49. minutt ble godkjent fire og et halvt minutt senere, selv om det ved flere anledninger var spanske spillere i offsideposisjon foran Ørjan Nyland både i forspillet og ved avslutningen. De norske ropte på offside da Ferrán Torres’ skudd først traff Álvaro Morata inne i målgården. Det ble flipperspill der Mikel Oyarzabal også fikk et skudd blokkert før Gavi satte ballen i mål. Da sto Morata offsideplassert og måtte hoppe unna.

VAR-dommerne konkluderte tydeligvis med at Morata ikke var offside første gang, og at han ikke forstyrret Nyland da ballen gikk inn.

Norge greide aldri å slå tilbake og måtte gå skuffet av banen etter en av sine svakere kamper under Solbakkens ledelse. Erling Braut Haaland hadde den største sjansen, men fikk ikke ballen i mål.

Tapet betyr at Spania og Skottland er EM-klare fra Norges gruppe, og at det norske landslaget for 12. gang på rad har spilt en kvalifisering til EM eller VM uten å sikre plass i sluttspillet. Norge har riktig nok en liten sjanse til å komme med i nasjonsligaomspillet om EM-plasser i mars.

Solbakken sa at han fortsatt føler han er rett mann for jobben med å bryte sluttspilltørken.

– Hvis jeg ikke føler at det går i riktig retning og at vi kan klare det ved neste korsvei, så sier jeg fra. Den følelsen har jeg ikke nå, sa han.

Norge skuslet imidlertid bort de kontringsmulighetene som kom, enten ved å roe ned eller ved å spille for sent.

– Vi mistet ballen lett 6-7 ganger i første omgang. Vi hadde gode kontringsmuligheter, men misset pasningen til Erling, konstaterte Solbakken.

Etter et kvarter virket det duket for frispilling av Haaland, men Sander Berge ventet for lenge og spilte så til Oscar Bobb i stedet. Inne i midten ble en frustrert Haaland avblåst for å dytte Robin Le Normand, som hadde revet og slitt i ham.

Den spanske stopperen fikk litt senere gult kort for å rive Haaland over ende på en ny norsk kontringsmulighet, og Le Normand levde farlig inntil han ble byttet ut ved pause.

Stefan Strandberg kastet seg for å klarere et innlegg fra Dani Carvajal, men sleivet i stedet ballen over egen keeper. Morata satte foten på ballen nesten fra målstreken. Det tok akkurat to minutter fra ballen lå i mål til scoringen ble annullert.

Fem minutter før pause sto det 5-0 til Spania i avslutninger, men Norge skulle få sine beste muligheter i de neste minuttene. I det 41. minutt fosset Berge inn i feltet og sentret mot Bobb i målgården. Fran García klarerte rett til Haaland, men Aymeric Laporte blokkerte skuddet.

På overtid raidet Haaland alene fra midtstreken mot tre spanske forsvarere, som i fellesskap til slutt fikk stoppet ham før han kom til avslutning. Før pausesignalet rakk også Leo Østigård å nikke et Ødegaard-frispark utenfor fra god posisjon.

I 2. omgang kom Norge tidlig under, og veien til videre liv i EM-sjansene ble bratt. Solbakken byttet inn Antonio Nusa og Alexander Sørloth og fikk igjen friske takter fra kantspillere fra benken, men mål ble det ikke. Ikke noen ordentlig sluttspurt heller.

Største norske sjanse til utligning hadde Haaland i det 84. minutt, men Unai Simon reddet.

– Det var ikke i dag det ble ødelagt. De tre poengene vi mangler er de tre vi skulle hatt mot Skottland i juni. Med dem ville vi fått den finalen i Glasgow i november som alle tenkte det ville bli, sa landslagssjefen, som fikk mange kritiske spørsmål etter kvalifiseringsforliset.

Spania dominerte som ventet banespillet helt fra start, men Norge forsvarte seg godt og slapp ikke til mange sjanser. Martin Ødegaard gikk innledningsvis så høyt i presset at det like ofte lignet 4-4-2 som 4-5-1, og kapteinen manet både publikum og lagkameratene til å legge press på gjestene.

Gavi-scoringen var ikke eneste gang de tyske VAR-dommerne var i aksjon. Etter snaut halvspilt første omgang gikk det Norges vei. Spania rakk å juble ferdig for Moratas scoring i tomt mål før dommer Tobias Stieler ble kalt bort til monitoren, der han fikk se at den spanske kapteinen var offside i forspillet.