Menu
Sør-Koreas statsminister Han Duck-soo tilbyr seg å gå av etter onsdagens valgnederlag. Foto: Hang Gwang-mo / Yonhap via AP / NTB

Sør-Koreas statsminister tilbyr seg å gå av etter valgnederlag

Sør-Koreas statsminister Han Duck-soo og flere topprådgivere til president Yoon Suk-yeol tilbyr seg å gå av etter nederlaget i onsdagens valg.

Av NTB | 11.04.2024 04:23:09

Politikk: Det melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Regjeringspartiet Folkemakt (PPP) tapte stort i onsdagens valg på ny nasjonalforsamling.

Da de fleste av stemmene var talt opp, så det ut til at opposisjonspartiet Demokratene og dets samarbeidspartnere får 175 av de 300 setene i forsamlingen. Et annet lite, liberalt opposisjonsparti så ut til å få tolv, ifølge sørkoreanske medier.

Yoons konservative PPP og dets partnere så samtidig ut til å få 109. Det endelige resultatet ventes senere torsdag.

Yoon sier at han med ydmykhet aksepterer valgnederlaget, og han lover at han skal fornye administrasjonen.

– Jeg vil med ydmykhet følge folkets vilje som er uttrykt i valget, reformere regjeringen og gjøre mitt beste for å stabilisere økonomien og folks levekår, sier Yoon, ifølge AFP.

PPP-leder Han Dong-hoon sier at også han vil gå av.

– Jeg tar fullt ansvar for valgresultatet og fratrer min posisjon, sier Han.

I sin tid som president har han jobbet for å styrke samarbeidet med USA og Japan som en måte å løse en rekke vanskelige sikkerhetsspørsmål og økonomiske utfordringer. Samtidig har han ført en tøffere linje mot Nord-Korea.

Men Yoon har slitt med lav oppslutning i Sør-Korea og en nasjonalforsamling som har vært kontrollert av den liberale opposisjonen. Det har begrenset evnen til å føre innenrikspolitikken som ønsket.

Yoon ser dermed ut til å måtte streve i undertall også de siste tre årene av presidentperioden.

Onsdagens valg har vært blitt ansett som en vurdering av Yoon, som tidligere var statsadvokat, midtveis i den fem år lange presidentperioden.

(©NTB)

Flere nyheter: