Menu
Høysesongen for tur og friluftsliv er i gang, og Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta hensyn og ferdes sporløst i norsk natur. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Søppel og avføring irriterer oss mest på tur

Nordmenn irriterer seg mest av forsøpling og avføring fra hunder og mennesker når de er ute på tur, ifølge en ny undersøkelse.

Av NTB | 09.07.2024 08:13:06

Fritid: Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos for Norsk Friluftsliv og kartlegger de ti største irritasjonsmomentene.

Listen toppes av forsøpling, som plager 71 prosent. Det neste på listen er hundebæsj og hundeposer, og menneskelig avføring og dopapir.

Generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv forteller at sporløs ferdsel er en del av allemannsretten og allemannspliktene, og det innebærer at vi alle har et ansvar for å etterlate naturen slik vi fant den. Samtidig understreker hun at mange av de kartlagte irritasjonsmomentene er menneskeskapte og mulig å gjøre noe med ved at vi ferdes sporløst i norsk natur.

– Det innebærer å ta med seg alt søppel hjem igjen, ikke hogge i friske trær eller gjøre annen skade på natur og ellers sørge for at det ikke synes på naturen at du har vært der, oppfordrer Lier.

Blant de ti verstingene er også menneskelige inngrep eller ødeleggelser i naturen, insekter, vindmøller og vannscootere, snøscootere eller annen motorisert ferdsel.

(©NTB)

Flere nyheter: