Menu
Bilarbeiderstreiken i USA synes å være over etter seks uker. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Slutt på bilfabrikk-streikene i USA

General Motors og det amerikanske bilarbeiderforbundet har blitt enige om en tariffavtale som gjør slutt på en seks uker lang streik.

Av NTB | 30.10.2023 20:32:47

Arbeidsliv: Partene ble mandag enige om en tentativ avtale som følger samme lest som den som i forrige uke ble inngått med Ford og Stellantis.

Den nye avtaleperioden strekker seg over fire år og åtte måneder. Den sikrer 25 prosent generell lønnsøkning ut gjennom perioden og økning av andre tillegg. Til sammen utgjør pakken en økning på over 30 prosent.

GM var det siste selskapet som fikk i stand en avtale, ikke minst fordi bilarbeiderforbundet UAW lørdag inkluderte en svært lønnsom bilfabrikk i Tennessee til listen over streikende fabrikker.

UAW kom i mål med Ford og Stellantis lørdag og tok umiddelbart ut fabrikken i delstaten for å øke presset med GM. Mandag ble partene omsider enige.

President Joe Biden gleder seg over avtalene som gjør slutt på bilstreiken og kaller den historisk.

– Disse avtalene belønner bilfabrikkarbeidere som har ofret mye for å holde industrien gående, sier Biden i en uttalelse med henvisning blant annet til finanskrisen i 2009 som førte den amerikanske bilindustrien på kanten av stupet.

(©NTB)

Flere nyheter: