Menu
Forsvarlig pakking er viktig før du kjører. FOTO: Shutterstock / Tryg Forsikring

Slik pakker du feriebilen

Mange nordmenn tar snart ferie, og ikke få vil også i år velge bilferie. Men 1 av 4 vet ikke hvordan man pakker bilen på en forsvarlig måte, viser undersøkelser for Tryg Forsikring.

Av Egil M Solberg | 23.06.2024 16:11:29

Ferie: – Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten ting som en mobil resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand kan bli 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet, mens en mobil på 200 gram kan veie 6 kilo.

– Alt som er løst settes i bevegelse ved en bråstopp eller sammenstøt. Dette er viktig å tenke gjennom, og ha et bevisst forhold til når du pakker bilen. Sørg for å sikre alle løse gjenstander før dere legger av gårde på motorveien, og ta kun frem mobilene når dere er parkert, sier han.

– Det sikreste er å pakke de tyngste tingene nederst og lengst fremme i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Så sikres alt med å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur. Men husk at en fullpakket bil kan endre kjøreegenskapene vesentlig, sier Brandeggen.

For juli i fjor registrerte forsikringsbransjen over 43.000 bilskader.

Slik pakker du for bilferien:

* De tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet.
* Pakk myke ting øverst.
* Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen.
* Sikre løse gjenstander inne i kupéen.
* Løse småting legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
* Ikke pakk høyere enn baksetet.
* Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
* Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
* Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
* Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er ordentlig montert i nakkestøttene.
* Sett store løse ting på gulvet bak, og fest dem eventuelt med setebelte.

Flere nyheter: