Menu
En palestinsk mann sitter med to små gutter utenfor en ødelagt bygning i flyktningleiren Rafah på Gazastripen. Israelske luftangrep har tvunget flere tusen palestinere til å flykte fra hjemmene sine. Foto: Hatem Ali / AP / NTB

Skrekkslagne innbyggere forbereder seg på mulig bakkeinvasjon av Gaza

Folk står i kø utenfor matbutikker i Gaza by etter å ha tilbrakt natten i pulveriserte og mørklagte nabolag. Nå ulmer trusselen om en israelsk bakkeinvasjon.

Av NTB | 12.10.2023 16:23:11

Krig og konflikter: Siden Hamas innledet et overraskelsesangrep på Israel lørdag morgen har over 2600 mennesker mistet livet i Israel og på Gazastripen. På begge sider er det meldt om flere tusen sårede. Mange barn er blant de drepte.

De siste dagene har det regnet raketter over Gazastripen, og torsdag sa det israelske militæret (IDF) at de forbereder seg på en mulig bakkeinvasjon. Det øker frykten ytterligere blant det palestinske områdets innbyggere.

Rundt 360.000 reservister er innkalt, og Israel har lovet et voldsomt svar på Hamas’ flerfrontsangrep i helgen.

Det har lenge vært spekulert på om Israel denne gangen vil starte en bakkeoperasjon i Gaza, der de i tidligere konflikter med Hamas i hovedsak har angrepet fra lufta.

Israel trakk soldatene sine ut av Gaza etter 38 år i 2005. I 2007 innførte de imidlertid en blokade av området etter at Hamas tok makten.

Men konsekvensene av kamper fra hus-til-hus kan bli enorme ettersom Gaza sliter med overbefolkning, skriver nyhetsbyrået AP. På et jordstykke som strekker seg knappe 40 kilometer bor det 2,3 millioner innbyggere. Det fører til utfordringer med å skjerme sivile fra krigshandlingene.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) kan strømbruddet føre til at Gaza-sykehusene blir til likhus.

– Etter hvert som Gaza mister strømmen, mister sykehus strømmen. Det setter nyfødte babyer i kuvøser og eldre pasienter på oksygen i fare. Dialysebehandling stoppes og man kan ikke ta røntgen. Uten strøm risikerer sykehus å bli til likhus, sier Røde Kors’ regionale direktør Fabrizio Carboni.

– Familier i Gaza har allerede problemer med å få tilgang til rent vann. Ingen foreldre har lyst å bli tvunget til å gi et tørst barn skittent vann, sier han.

Flere palestinere har måtte flykte gjennom gatene på utkikk etter et trygt tilfluktssted fra luftangrepene. I armene bærer mange de få eiendelene de har klarte å rive med seg. Titusenvis har stimlet sammen på FN-drevne skoler mens andre har søkt tilflukt hos slektninger eller til og med hos fremmede.

Torsdag var det lange køer utenfor bakerier og dagligvarebutikker i det palestinske området. En israelsk bakkeinvasjonen er den store bekymringen. Onsdag gikk Gazas eneste kraftstasjon tom for drivstoff og ble stengt. Nå er det stort sett generatorer som gir lys til innbyggerne.

Israel står fast på at gislene Hamas har tatt til Gazastripen må slippes fri før landet vil vurdere å oppheve blokaden.

– Ikke en eneste strømbryter eller vannkran vil bli skrudd på, og ingen drivstoffbiler vil slippe fram, før de israelske gislene har blitt brakt hjem, skriver Israels energiminister Israel Katz på X.

Sammen med opposisjonen har han dannet en kriseregjering som skal vurdere landets neste steg mot Hamas, som har styrt Gazastripen siden 2007.

USA har lovet Israel sin urokkelige støtte, og torsdag ankom utenriksminister Antony Blinken Tel Aviv for å møte israelske ledere. Fredag reiser han også for å snakke med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, hvis myndighet er begrenset til den okkuperte Vestbredden, og Jordans kong Abdullah II.

FN sa sent onsdag at antallet mennesker som er fordrevet på Gazastripen som følge av luftangrep har steget med 30 prosent på 24 timer, til 339.000 mennesker. To tredjedeler søker tilflukt på FN-skoler i enklaven.

FNs humanitære kontor (OCHA) sa israelske angrep har jevnet 1000 hjem på Gazastripen med jorden siden lørdag, mens ytterligere 560 hjem er ubeboelige. I tillegg har den israelske blokaden ført til at 650.000 mennesker står uten rent vann.

Richard Hecht, talsperson for det israelske forsvaret (IDF), sa torsdag at de gjør «forberedelser på en bakkemanøver om det blir besluttet».

Allerede kjenner palestinerne konsekvensene av Israels totale blokade av enklaven. Verken vann, mat, drivstoff eller strøm blir levert eller når fram. Samtidig hagler rakettene fra de israelske styrkene.

En gruppe uavhengige FN-eksperter kalte torsdag Israels gjengjeldelsesangrep mot Gaza en «kollektiv avstraffelse».

Etter at Hamas-krigere stormet grensegjerdet til Israel ved daggry lørdag og drepte hundrevis av mennesker, blant annet i kibbutzer, vanlige nabolag og på en musikkfestival, har landets statsminister Benjamin Netanyahu lovet å knuse den islamistiske gruppen.

Flere nyheter: