Menu
Lørdag var det 906 aktive branner i Canada. 570 av dem er ute av kontroll, og det brenner i alle landets provinser. Arkivfoto: AP / NTB

Skogbrannene i Canada har svidd et område på størrelse med Island

Over 100.000 kvadratkilometer land er rammet av skogbrannene i Canada så langt i år. Omfanget er verre enn myndighetenes mest pessimistiske scenarioer.

Av NTB | 15.07.2023 20:13:08

Ulykker og naturkatastrofer: Årets skogbrannsesong har for lengst satt rekorder i størrelse. Den forrige rekorden var i 1989, da 73.000 kvadratmeter terreng ble svidd av i løpet av et helt år, ifølge nasjonale tall fra senteret CIFFC.

Området som hittil i år er svidd av, er nesten like stort som Island – eller det samlede arealet til de norske fylkene Troms og Finnmark og Viken.

Til sammen har det vært registrert 4088 skog- og krattbranner hittil i år. Over 150.000 mennesker er blitt evakuert, og torsdag mistet en 19 år gammel brannkonstabel livet.

– Vi ser i år tall som er verre enn våre mest pessimistiske scenarioer, sier Yan Boulange i Canadas departement for naturressurser.

– Det som har vært helt sprøtt, er at det ikke har vært noen pusterom siden mai, fortsetter han.

– Vi snakker om enorme områder, sier oberst Philippe Sansa, som leder en avdeling franske brannslokkere som kjemper mot flammene i Quebec nord i Canada.

– Brannen vi jobber med, er 65 kilometer lang, noe som betyr enorme organisatoriske utfordringer, fortsetter han.

Både det vestlige og østlige Canada er hardt berørt. I begynnelsen av skogbrannsesongen, i mai, var det Alberta i vest som var hardest rammet av branner av et omfang som mangler sidestykke.

Noen uker senere var brannene verst i Nova Scotia på østkysten, før enorme branner i Quebec skapte tykke røykskyer som rammet selv deler av USA.

Store deler av Canada er rammet av alvorlig tørke etter måneder med unormalt lite nedbør og høye temperaturer.

Landet varmes opp raskere enn resten av jorda på grunn av sin geografiske beliggenhet. Ekstremværhendelser i Canada har økt både i intensitet og hyppighet som følge av klimaendringene, ifølge forskere.

Den store grønne ringen av skogen nord på planeten er avgjørende for jordklodens helse. På grunn av tettheten i underskogen kan skogbranner i nord frigjøre langt mer CO2 per kvadratkilometer enn enkelte andre økosystemer. Det kan ytterligere bidra til den globale oppvarmingen.

På grunn av omfanget av brannene har myndighetene sett seg nødt til å la de fleste av dem brenne. De fleste brannene har vært i skoger langt fra befolkede områder. Men de har likevel alvorlige konsekvenser for miljøet.

Lørdag var det 906 aktive branner i Canada. 570 av dem er ute av kontroll, og det brenner i alle landets provinser.

Siden starten av juli har situasjonen tatt en dramatisk vending i British Columbia. Her brøt det ut over 250 branner på bare tre dager i forrige uke. De fleste av dem ble utløst av lynnedslag.

(©NTB)

Flere nyheter: