Menu
Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har for første gang kommentert Wagner-gruppens opprør. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB.

Sjojgu: Wagner-opprøret feilet

På grunn av lojale russiske soldater feilet Wagner-gruppens opprør, hevder Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Av NTB | 03.07.2023 17:32:55

Politikk: Sjojgu har ikke tidligere kommentert opprøret der leiesoldater fra Wagner-gruppen i forrige måned tok kontroll over en by sør i Russland og marsjerte mot Moskva.

– Planene feilet, først og fremst fordi personell i de væpnede styrkene var lojale til eden og militærplikten, sa Sjojgu mandag.

Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin krevde både Sjojgus og forsvarssjef Valerij Gerasimovs avgang, men avblåste etter kort tid opprøret etter å ha blitt lovet amnesti for seg selv og sine menn.

Opprøret påvirket ikke Russlands «militære spesialoperasjon» i Ukraina, hevder Sjojgu.

– Provokasjonen påvirket ingen av hærens handlinger, sa han under et møte i forsvarsdepartementet mandag.

Sjojgu nevnte ikke Prigozjin eller Wagner-soldatene. Gerasimov var ikke å se på bildene som ble offentliggjort fra møtet.

Før mandagens opptreden har Sjojgu vist seg to ganger siden Wagner-opprøret. Første gang var i et innslag på statlig russisk TV, som angivelig viste Sjojgu nær fronten i Ukraina noen dager etter opprøret.

Flere russiske militærbloggere tviler imidlertid på at opptaket var ferskt. Den andre gangen han viste seg, var i et møte med Putin, men heller ikke da uttalte seg om opprøret..