Menu
Mikaela Shiffrin skjønner at seieren, rekordtangeringen og seier i storslalåmcupen er i boks i Åre. Foto: Alessandro Trovati / AP / NTB

Shiffrin tangerte Stenmarks rekord: – En spektakulær dag

Mikaela Shiffrin (27) ble historisk da hun fredag vant sin 86. verdenscupseier i karrieren. Det er like mange som den svenske legenden Ingemar Stenmark.

Av NTB | 10.03.2023 14:15:32

Sport: Amerikaneren vant sitt første verdenscuprenn i nettopp Åre i desember 2012. Over ti år og 84 verdenscupseirer senere var hun tilbake og havnet på det mye omtalte tallet 86 samme sted, 34 år etter at Stenmark satte det som ble omtalt som en «umulig» rekord.

– Dette er bare en spektakulær dag, sa Shiffrin til arrangøren.

Hun ville heller snakke om at storslalåmcupen ble sikret enn at Stenmarks rekord ble utlignet.

Shiffrin sto igjen alene på toppen i finaleomgangen i storslalåmrennet og forsvarte ledelsen, som hun har gjort så mange ganger før. Hun vant rennet med 64 hundredels sekund.

– Det går ikke an å ta henne på noe som helst i denne andreomgangen, sa Viaplays ekspert Bjørnar Neteland.

Lørdag er det slalåm i Åre, og Stenmarks rekord står for fall.

I likhet med Shiffrin dominerte Stenmark slalåm og storslalåm fra 1975 til han la opp i 1989. Shiffrin, som er kjæresten til Norges fartskonge Aleksander Aamodt Kilde, vant to gull og et sølv i VM tidligere i vinter.

Maria Therese Tviberg falt i det siste henget i den første omgangen i Åre. Den skadeforfulgte 28-åringen var forslått, men må sjekkes grundigere før man kan fastslå skadeomfanget.

Tviberg endte med det på delt 25.-plass i sammendraget i storslalåm sammen med Nina O’Brien og er med det kvalifisert til sesongavslutningen i Soldeu med minst mulig margin.

Mina Fürst Holtmann kjørte også ut. Marte Monsen ble nummer 31 og var tre tideler unna en finaleomgang.

Sesongen avsluttes i Soldeu i Andorra i neste uke.

Federica Brignone og svenske Sara Hector havnet på plassene bak Shiffrin, som tok sin 12. verdenscupseier for sesongen. Halvparten av dem har kommet i storslalåm. Hun har allerede sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen for femte gang, og fredag ble det også klart at storslalåmcupen går til den suverene skikjøreren.

Thea Louise Stjernesund noterte seg for sesongbeste i storslalåm med sin 8.-plass. Hun var 2,11 sekunder bak Shiffrin. Ragnhild Mowinckel var nummer 16 etter første omgang og kjørte seg opp to plasser i finaleomgangen.

(©NTB)