Menu
Blomster er lagt ned utenfor skolen i Beograd der en 13-åring skal ha drept åtte elever og en sikkerhetsvakt onsdag. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Serbisk politi: Gutt drepte ni mennesker på skole i Beograd

Åtte barn og en sikkerhetsvakt ble drept da en 13 år gammel elev åpnet ild på en skole i Serbias hovedstad Beograd, ifølge politiet. Sju ble såret.

Av NTB | 03.05.2023 18:24:21

Utdanning: Eleven planla angrepet og hadde skrevet en liste over personer han ville ramme, ifølge serbisk politi.

Det var i 8.40-tiden lokal tid at politiet fikk melding om skytingen i sentrum av byen. Serbiske medier melder om skrekkslagne foreldre som kom til skolen for å finne barna sine. De fleste kom seg unna gjennom en bakdør, men minst ni ble altså drept og sju såret.

Læreren i klasserommet der gutten slo til, og minst én av elevene er kritisk skadd, og leger kjemper for å redde dem.

Ifølge politisjef Veselin Milic hadde angriperen to våpen som tilhørte faren hans, og to bensinbomber, og han hadde planlagt attentatet på forhånd. Han skal ha lagd oversiktstegninger over klasserommene og lister over elever han ville drepe. Hva som var guttens motiv, er fortsatt uklart.

Siden gutten er under den kriminelle lavalder i Serbia, som er 14 år, kan han ikke stilles for retten. Men hans far er pågrepet og siktet for å ha satt offentligheten i fare.

Sjuendeklassingen skjøt først sikkerhetsvakten og tre jenter i korridoren før han gikk inn i sitt eget klasserom og skjøt først læreren og så andre elever, ifølge politiet.

Faren til en av elevene ble intervjuet av serbisk TV. Han siterte datteren sin, som sa at «Gutten først skjøt mot læreren, og deretter mot elevene, som dukket under pultene sine.» Skytteren beskrives som en stille, flink elev.

Utdanningsminister Branko Ruzic har erklært tre dagers landesorg fra og med fredag, og EUs utenrikssjef Josep Borrell har uttrykt sine kondolanser overfor Serbia, skriver nyhetsbyrået DPA.

Den nesten 14 år gamle gutten som ifølge politiet sto bak skytingen, er elev ved skolen. Han ble pågrepet av serbisk politi i skolegården. Gutten hadde selv ringt politiet for å forklare hva han hadde gjort. Væpnet politi med hjelmer og skjold var onsdag ettermiddag fortsatt i skolebygningen, som har elever fra 6 til 15 år

Denne typen masseskytinger er uvanlig i Serbia, og landet har strenge våpenlover. Men det er hundretusener av uregistrerte våpen på hele Balkan som følge av krigene i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. I 2013 drepte en veteran fra disse krigene 14 personer i en landsby i Serbia.

Flere nyheter: