Menu
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB

Senterpartiet krever grunnlovsbehandling av EUs fjerde energipakke

Senterpartiets stortingsgruppe mener Grunnlovens krav om tre fjerdedels flertall må legges til grunn når Stortinget skal behandle EUs fjerde energimarkedspakke.

Av NTB | 23.10.2023 13:52:26

Økonomi og næringsliv: Det varslet parlamentarisk leder Marit Arnstad i sin tale til Senterpartiets landsstyre mandag.

– Stortingsgruppens holdning er som med tredje energimarkedspakke – at dette må behandles etter Grunnlovens paragraf 115, hvor det kreves tre fjerdetalls flertall i Stortinget hvis det skal vedtas, sa Arnstad til partikollegene.

Hun advarte om at EUs fjerde energimarkedspakke utvider Acers myndighet på en rekke områder og fullfører Norges integrering i EUs kraftmarked.

Sp vedtok på sitt landsmøte i vår å si nei til EUs fjerde energimarkedspakke, og partileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere sagt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører denne.

Mandag sa imidlertid olje- og energiminister Terje Aasland til NTB at Norge er i dialog med EU om den omstridte energipakken.

– Vi jobber nå for å se på hvilke konsekvenser dette eventuelt har for Norge, og hvilket handlingsrom vi har, sier Aasland.

Den videre saksgangen er imidlertid trolig også avhengig av hva Høyesterett kommer til i Acer-søksmålet som Nei til EU har anlagt mot staten.

Nei til EU mener Stortingets vedtak om å slutte Norge til Acer er i strid med Grunnlovens krav om avgivelse av suverenitet, som krever tre firedels flertall.

– Senterpartiets stortingsgruppe har sagt klart ifra om at det ikke er aktuelt for Senterpartiet å gå med på det, sa Arnstad.

EUs fjerde energimarkedspakke ble vedtatt i 2018 og 2019 og består av åtte ulike rettsakter. Alle disse, bortsett fra én som allerede er vedtatt, vurderes nå for innlemmelse av Efta/EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.

(©NTB)

Flere nyheter: