Menu
Kongressens to kamre har etter mye om og men blitt enige om en avtale som opprettholder finansieringen av statsapparatet fram til midten av november. Dermed ble det ingen nedstengning i denne omgang. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Senatet godkjenner midlertidig budsjett – ingen nedstengning i USA

Senatet har gitt grønt lys til et midlertidig budsjett som opprettholder finansieringen av statsapparatet i 45 dager. Dermed blir det ingen nedstengning i USA.

Av NTB | 01.10.2023 03:32:25

Politikk: Etter langvarig tautrekking i Representantenes hus, vedtok kammeret omsider lørdag et budsjettforslag. Senatet behandlet det senere lørdag, og det gikk gjennom også der med stort flertall.

88 stemte for, ni imot og tre avsto fra å stemme. Det ventes at president Joe Biden godkjenner forslaget.

– Amerikanere kan puste lettet ut, sa Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, etter avstemningen.

Det er i det midlertidige budsjettet også avsatt penger til katastrofehjelp til områder i USA som rammes av naturkatastrofer. Pengene varer fram til 17. november.

Det er ikke avsatt midler til militær eller annen økonomisk støtte til Ukraina, men folkevalgte fra begge partier sier de venter at Kongressen finansierer dette gjennom en annen avtale.

– Jeg har gått med på å jobbe for mer økonomi- og sikkerhetsbistand for Ukraina, sa Republikanernes senatsleder Mitch McConnell før avstemningen.

Representantenes hus’ hardt pressede leder, republikaneren Kevin McCarthy, lyktes til slutt i å snekre sammen et kompromiss som også demokratene ville stille seg bak, men det kan komme til å koste ham jobben.

Partifeller av ham på ytre høyrefløy har truet med å holde mistillitsforslag mot ham om han framforhandlet en avtale med Demokratene.

Under forretningsordenen McCarthy gikk med på for å bli speaker, kan hver enkelt representant når som helst stille mistillitsforslag mot ham.

Flere nyheter: