Menu
Totalt seks personer ble sendt til Sykehuset Østfold Kalnes med symptomer på forgiftning etter et russetreff i Halden lørdag. Foto: Tore Meek / NTB

Seks personer har status som fornærmet etter russetreff i Halden

Politiet har avhørt to av dem som ble innlagt etter russetreffet i Halden. Totalt har seks personer status som fornærmet.

Av NTB | 24.04.2023 11:24:31

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi har avhørt to stykker og fått navn på tre til i dag. Vi har ikke fått snakket med dem enda, men skal avhøre disse fortløpende. Da får vi se om det er noen likhetstrekk, sier Mona Bergseth, seksjonsleder for etterforskning i Øst politidistrikt, til NTB.

Fem ungdommer ble natt til søndag sendt til Kalnes sykehus i Sarpsborg med symptomer på forgiftning etter et russetreff på Fredriksten festning i Halden. En sjette person oppsøkte sykehuset søndag.

Det er ukjent hva de kan ha fått i seg, men det er mistanke om at det kan dreie seg om et nytt narkotisk stoff. Alle har symptomer på forgiftning.

– Resultatet vil gi oss flere svar. Prøvene sendes inn til analyse i dag. Jeg er usikker på når svaret kommer, men vi har dialog med sykehuset om det, sier Bergseth.

Hvor raskt svarene er klare, kommer an på hva de finner, sier overlege Dag Jacobsen ved Giftinformasjonen sier til TV 2.

– Dersom det er snakk om et stoff vi har løpende analyser av, for eksempel kokain, vil det gå raskt å få svar. Da kan det trolig komme i løpet av dagen, sier han.

Er det snakk om et nytt stoff, kan prøvesvarene drøye.

– Er det et sjeldent stoff, vil man måtte bruke litt tid på å kvalitetssikre analysene, sier han.

Søndag sa Jacobsen at metanol kunne være en årsak til innleggelsene, men han mener nå at det ikke lenger er sannsynlig.

– Vi tror ikke det er metanol. Ungdommene hadde sterke smerter og hallusinasjoner. Det er uvanlig kombinasjon, og det er årsaken til jeg mistenker et nytt dop, sier han til TV 2.

Ungdommene som ble innlagt, hadde pusteproblemer, hallusinasjoner og skrek av smerte, sa Jacobsen til VG søndag.

Han opplyste at det går rykter om at det er et nytt dop på vei, en blanding av forskjellige stoffer.

Ifølge Bergseth er det for tidlig å si om denne hypotesen er styrket eller svekket. Foreløpig er hun ikke kjent med lignende hendelser i andre politidistrikt.

Hun kaller hendelsen alvorlig.

– Det er veldig alvorlig når flere personer blir innlagt og får de symptomene de får. Det er viktig fremover å igjen advare mot å drikke fra andres flasker, og minne om at man må passe på hverandre, alltid være sammen med andre, ikke gå alene, og at man har kontroll på det man tar inn, sier hun.

– Det er kjempeviktig, og kan ikke sies mange nok ganger, understreker Bergseth.

– Vi vil gå gjennom rutinene våre. Vi vil blant annet kontakte leverandørene for å se om det er mulig å gi ut glass med lokk, sier Kjønigsen.

Han forteller at de er nøye med å gå gjennom lommer og bager til deltakerne på arrangementet. Det har ikke resultert i narkotikabeslag.

– Ved alle tidligere arrangementer har vi brukt narkotikahund. Det er ikke lov lenger, og det synes vi er merkelig, sier han.

Arrangøren har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal anmelde saken.

Politiet venter nå på svar på blodprøver.

De fornærmede har det etter forholdene bra, opplyser Bergseth til VG. Mandag skal alle være utskrevet fra sykehuset i Kalnes.

Daglig leder i Landstreff Fredriksten, Lasse Kjønigsen, forteller at han er berørt av hendelsen, og at de vil vurdere om de kan sette inn ytterligere sikkerhetstiltak før fremtidige arrangementer.

Flere nyheter: