Menu
Enighet om langtidsplanen for Forsvaret. Pressekonferanse i vandrehallen med alle partiene som har medlemmer i Stortingets utenriks- og forsvarskomité: Ap, H, SP, Frp, SV, Rødt, Venstre, MDG og KrF. Foto: Terje Pedersen / NTB

Seks nye ubåter, dronestrategi og luftvern som skal beskytte Oslo-området

Stortinget ble tirsdag enige om langtidsplanen for forsvarssektoren. Partiene er blant annet enige om å investere i seks ubåter, samt luftvern for Oslo-området.

Av NTB | 04.06.2024 17:03:05

Politikk: – Med seks ubåter vil Forsvaret til enhver tid kunne operere flere ubåter på patrulje samtidig i norsk farvann. Det vil vesentlig øke Norges evne til både avskrekking og overvåking av norske områder, sier leder Ine Eriksen Søreide (H) i forsvarskomiteen.

Stortinget har også blitt enige om å få på plass langtrekkende luftvern til det sentrale østlandsområdet, inkludert Oslo. Planen skal gjelde i tolv år fremover.

– Det er et veldig befolkningstett område, men det er også et område der sentrale samfunnsinstitusjoner må beskyttes, sier Søreide.

Regjeringens forslag var å bevilge totalt 600 milliarder ekstra over de neste 12 årene, men Stortingets forlik øker summen med ytterligere 11 milliarder kroner i planperioden.

Det skal også utarbeides en overordnet dronestrategi, sier komiteens medlemmer.

– Vi ønsker også en utvidet dronesatsing. Ikke bare for å bruke droner i fremtiden, men for å ha mottiltak mot droner. Den teknologiske utviklingen går så raskt at vi er nødt til å være frampå, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Flere nyheter: