Menu
Indias statsminister har erklært valgseier for tredje gang på rad i India. Her fra da han selv stemte i valget. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB

Modi erklærer valgseier i India – jevnere enn først antatt

Statsminister Narendra Modi har erklært valgseier for seg og sine allierte. Valget ble mye jevnere enn først antatt.

Av NTB | 04.06.2024 17:03:02

Politikk: – Dette er et øyeblikk uten sidestykke i Indias historie, uttalte Modi da han erklærte seier i valget tirsdag ettermiddag.

Men valget ble ikke noe valgskred slik mange hadde spådd. Modis hindunasjonalistiske parti Bharatiya Janata-parti (BJP) klarte ikke å vinne rent flertall. Dermed er han avhengig av støtte fra andre partier.

De to foregående valgene i 2014 og 2019 har Modis parti oppnådd rent flertall, men i 2024 klarte opposisjonen å yte større motstand enn først antatt.

Resultatene er ennå ikke helt klare, men foreløpige opptellinger viser at Modis parti ikke er i nærheten av et rent flertall i nasjonalforsamlingen med 543 seter.

Ifølge oversikten til den nasjonale valgkommisjonen ligger Modis parti an til å få 240 representanter.

Modi mener likevel at dette er en stor seier.

– Folket har lagt deres tillit hos vårt parti for tredje gang på rad, sier han.

Indias statsminister benyttet også anledningen til å takke de som hadde stått på for ham i valgkampen.

Nesten ti prosent av verdens befolkning – 970 millioner – hadde anledning til å stemme i valget. Oppslutningen endte til slutt på 66 prosent.

Det er tredje gang lederen for det hindunasjonalistiske partiet BJP har vunnet i valgkretsen i den hellige byen ved bredden av Ganges.

Valgkommisjonen utropte Modi til vinner med 612.970 stemmer. Det er over 152.000 flere enn den nærmeste av de seks utfordrerne som stilte mot ham.

Lederen for opposisjonspartiet Congress, Rahul Gandhi, vant i sin valgkrets. Han er barn, barnebarn og oldebarn av noen av Indias mest kjente statsministre, henholdsvis Rajiv Gandhi, Indira Gandhi og Jawaharlal Nehru. Sistnevnte var landets første statsminister etter uavhengigheten fra britene.

Markedene har ifølge nyhetsbyrået AP reagert negativt på nyhetene om at valgdagsmålingene som viste stort flertall for det hindunasjonalistiske partiet, ikke stemte. I tillegg har den indiske rupien falt kraftig mot den amerikanske dollaren.

Modi selv sikret sitt eget sete i nasjonalforsamlingen i den hellige byen Varanasi.

(©NTB)

Flere nyheter: