Menu
Røyk fyller himmelen over Sudans hovedstad Khartoum fredag, på tross av at den paramilitære gruppen RSF kunngjorde en våpenhvile samme morgen. Hæren kunngjorde senere at også de har gått med på en tre dager lang våpenhvile, men denne overholdes ikke. Foto: Maheen S via AP / NTB

Saudi-Arabia: Sivile evakuert fra Sudan i båt

En båt med borgere fra en rekke land har ankommet Jeddah etter at de ble reddet ut fra Sudan, ifølge saudisk TV. Kampene fortsetter i Khartoum tross våpenhvile.

Av NTB | 22.04.2023 16:04:10

Ulykker og naturkatastrofer: – Det første evakueringsfartøyet fra Sudan har ankommet med 50 saudiske statsborgere og en rekke borgere fra vennlige land, melder den statlige kanalen Al-Ekhbariyah lørdag.

Det er den første evakueringen av sivile fra Sudan som er kunngjort etter at kampene brøt ut i hovedstaden Khartoum 15. april. I over en uke har hærstyrkene til landets to mektigste generaler kjempet harde kamper mot hverandre, og hundrevis av sivile er drept.

Båten la til kai i den saudiske rødehavsbyen Jeddah. Fire andre skip fra Sudan med 108 personer fra 11 ulike land ventes å ankomme senere, ifølge kringkasteren.

– Våpenhvilen fra i går overholdes ikke. Det pågår fortsatt gatekamper og luftangrep, og det er ikke trygt å bevege seg utendørs, sier Utenriksdepartementet i en uttalelse sendt til NTB lørdag.

Regjeringsstyrkene i Sudan sa samme dag at de samordner en innsats for å evakuere diplomater fra USA, Storbritannia, Frankrike og Kina fra hovedstaden Khartoum. Ifølge hæren skal de evakueres i militærfly, selv om de fleste store flyplasser i landet har blitt forvandlet til slagmarker. Det har dessuten vist seg svært farlig å bevege seg inn og ut av Khartoum.

Men hærsjef Abdel Fattah al-Burhan har ifølge hæren gått med på å gi den «nødvendige bistand for å sikre evakueringer for ulike land».

Militæret opplyser at hærsjefen har vært i kontakt med ledere for flere land som ønsker å få sine borgere trygt ut.

– Det er ikke mulig å bistå norske borgere til å reise fra Sudan nå, i en uoversiktlig situasjon med luftangrep, gatekamper og stengt flyplass, sier pressekontakt Guri Solberg i UD.

Burhan og RSF-leder Mohammed Hamdan Dagalo gjennomførte sammen et kupp som kastet de sivile ut fra overgangsregjeringen i 2021. Begge parter anklages for å stå bak en lang rekke menneskerettsovergrep.

Før kampene mellom RSF og regjeringshæren brøt ut i Khartoum og flere andre sudanske byer, pågikk forhandlinger om å innlemme RSF i regjeringshæren.

Verdenssamfunnet har fordømt konflikten og bedt partene inngå en våpenhvile.

Våpenhvilen som skulle råde under id, ble raskt brutt. Den ga riktignok deler av befolkningen et lite pusterom før kampene igjen ble gjenopptatt lørdag morgen i Khartoum.

Også Norge, Sverige, EU og Sveits har jobbet med å forsøke å hente ut sine borgere fra Khartoum. Det er registrert rundt 60 personer med norsk tilknytning i Sudan. Utenriksdepartementet i Oslo opplyser at evakuering av de tre diplomatene i Khartoum har høyeste prioritet.

Hærsjefen opplyste fredag kveld at styrkene hans slutter seg til en tre dager lang våpenhvile som tidligere på dagen ble kunngjort av rivalen RSF. Den mektige paramilitære gruppen RSF har titusenvis av soldater og var inntil nylig alliert med regjeringshæren.

(©NTB)

Flere nyheter: