Menu
Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait er blant flere land som har kunngjort at de kutter oljeproduksjonen. Foto: NTB / AP

Saudi-Arabia i spissen for nye kutt i oljeproduksjonen

Saudi-Arabia og en rekke arabiske land varsler kutt i oljeproduksjonen med over 1 million fat per dag fra mai og ut året. Også Russland viderefører kutt.

Av NTB | 02.04.2023 17:44:11

Krig og konflikter: De tre golflandene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait kunngjorde produksjonskuttene i uttalelser viderebrakt av statlige medier søndag. De vil til sammen redusere produksjonen med 772.000 fat per dag og beskriver det som et aktsomhetstiltak med mål om å stabilisere markedet.

Saudi-Arabia vil alene kutte sin oljeproduksjon med 500.000 fat daglig fra mai og ut 2023. Det utgjør under 5 prosent av landets gjennomsnittlige produksjon per dag i 2022.

Energidepartementet i landet sier kuttene gjøres i samarbeid med flere andre land, i og utenfor Opec. Produksjonskuttene kommer i tillegg til kuttene som Saudi-Arabia og en rekke andre land kunngjorde i oktober i fjor.

Russland har også kunngjort at de vil videreføre kuttene i oljeproduksjonen på 500.000 fat daglig ut 2023.

Begrunnelsen fra Russland da de først varslet tiltaket tidligere i år, var pristaket på russisk olje som vestlige land har innført, som en reaksjon på invasjonen av Ukraina.

Siden har oljeprisene hatt en nedadgående trend. Ett fat nordsjøolje ble mot slutten av uka omsatt for 80 dollar, ned fra 95 dollar i starten av oktober da den forrige reduksjonen ble kunngjort.

Etter invasjonen av Ukraina har vestlige land innført omfattende sanksjoner mot Russland og redusert importen av russisk olje. Samtidig har Russland strupt eksporten av gass til EU.

Irak varslet også søndag at de kutter oljeproduksjonen med 211.000 fat per dag fra 1. mai og ut året. Samtidig sier Algerie at de vil gjennomføre et «frivillig» produksjonskutt på 48.000 fat daglig i samme periode.

I oktober ble de 13 Opec-landene og deres ti samarbeidsland, inkludert Russland, enige om å redusere oljeproduksjonen med to millioner fat per dag. Kuttet kom som følge av krigen i Ukraina og de usikre utsiktene for verdensøkonomien.

Flere nyheter: