Menu
Inga Strümke får Brageprisen i kategorien sakprosa for «Maskiner som tenker» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. Prisen ble mottatt av hennes redaktør, Joakim Botten. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sakprosa om kunstig intelligens og ordenes opprinnelse vant Bragepriser

Inga Strümke er tildelt Brageprisen for sakprosa med «Maskiner som tenker», mens Ragnhild Holmås og Henriette T. Osnes fikk sakprosapris for barn og unge.

Av NTB | 23.11.2023 18:49:49

Kultur og underholdning: Begge årets brageprisvinnere i sakprosakategoriene har ifølge juryene avslørt sannheter som for mange av oss framstår som hemmeligheter.

– Lettfattelig, med glimt i øyet, gir partikkelfysikeren og KI-forskeren Inga Strümke et solid historisk overblikk og grundig innsikt i kunstig intelligens i «Maskiner som tenker», skriver juryen i sin begrunnelse, og konkluderer med at boka gir et uunnværlig innblikk i hvordan vi kan ta kontroll over vår egen fremtid.

Boka har toppet Bokhandlerforeningens bestselgerliste i 16 uker og har nådd et opplag på mer enn 40.000.

I sakprosakategorien for barn og unge, vant «Ordenes hårreisende hemmeligheter», som presenterer ulike ords opprinnelse og betydning. Ordene er de plassert under interesseeggende og morsomme kapitteloverskrifter, som «Fårete bøker», «Buksene Bruse» og «Tissen, rumpa og det som kommer ut derfra».

–Verbalteksten til Ragnhild Holmås riktig bobler av formidlingsglede, og det er lagt mye energi i å dra leseren med fra det ene oppslaget til det neste. Henriette Osnes følger opp den viltre leken visuelt, roser juryen.

(©NTB)

Flere nyheter: