Menu
To lasteskip med korn venter i Marmarahavet på å få krysse Bosporosstredet på dette bildet fra november i fjor. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Russland går med på å forlenge kornavtalen

Russland går med på å forlenge avtalen som sikrer eksport av korn fra Ukraina, men kun i 60 dager, opplyser viseutenriksminister Sergej Versjinin.

Av NTB | 13.03.2023 19:44:06

Økonomi og næringsliv: Avtalen utløper 18. mars, men det forhandles nå om en forlengelse.

– Russland motsetter seg ikke ytterligere forlengelse av Svartehavs-avtalen, men kun for en periode på 60 dager, sier Versjinin i en uttalelse fra den russiske FN-delegasjonen i Genève mandag.

Den ukrainske regjeringen sier det ikke er i tråd med den opprinnelige avtaleteksten, men avviser likevel ikke tilbudet fra Moskva.

– Kornavtalen innebærer minst 120 dagers forlengelse. Derfor er Russlands tilbud om 60 dagers forlengelse i strid med dokumentet som ble undertegnet av Tyrkia og FN, skriver Ukrainas minister for infrastruktur Oleksandr Kubrakov på Twitter.

Han sier Ukraina nå avventer offisielle uttalelser fra FN og Tyrkia.

Avtalen, som ble inngått i juli i fjor, gjør det mulig å eksportere ukrainsk korn og andre jordbruksprodukter fra ukrainske havner i Svartehavet som blokkeres av Russland. Eksporten skjer under tilsyn av Tyrkia og FN.

Kornavtalen er viktig for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika. Ved at store mengder ukrainsk korn når internasjonale markeder, hindres også en kraftig prisstigning.

Både Russland og Ukraina er svært viktige for verdens matforsyning ettersom landene er to av verdens største korneksportører.