Menu
Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråds talsmann John Kirby har i realiteten innrømmet at USA begår krigsforbrytelser ved å forsyne Ukraina med klasevåpen, mener den russiske ambassaden i Washington. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Russland fordømmer USAs beslutning om å sende klasevåpen til Ukraina

Russlands ambassade i USA fordømmer Washingtons beslutning å sende klasevåpen til Ukraina. USA innrømmer med dette krigsforbrytelser, mener ambassaden.

Av NTB | 10.07.2023 02:33:00

Politikk: – Vi lyttet til Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråds talsmann John Kirbys uttalelser om å forsyne Ukraina med klasevåpen. Talspersonen innrømmet i realiteten å begå krigsforbrytelser i regi av USA i Ukraina-konflikten, står det i en uttalelse fra ambassaden i meldingstjenesten Telegram.

Human Rights Watch har dokumentert at både Russland og Ukraina har benyttet klasevåpen i krigen, og Russland i et langt større omfang enn Ukraina.

Ukraina lovet i forrige uke at klasevåpen som USA har besluttet å sende til landet, ikke skal brukes på russisk jord.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og sprer hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område.

Udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år etter at krigshandlingene er over og rammer ofte sivile som får revet av armer og bein.

Den internasjonale klasevåpenkonvensjonen forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Norge var det første landet som undertegnet konvensjonen, som trådte i kraft i 2010. Den er nå ratifisert av 111 land, men verken USA, Russland eller Ukraina er blant disse.