Menu
En Sojuz-2.1b-rakett ble fredag morgen skutt opp med månelandingsfartøyet Luna-25 fra romfartsbasen Vostotsjnyj øst i Russland. Foto: Roskosmos / AP / NTB

Russisk fartøy på vei til månen

Russland har skutt opp en rakett med en romsonde som skal lande på månen. Det er første gang på 47 år at landet sender av gårde et månelandingsfartøy.

Av NTB | 11.08.2023 01:44:25

Vitenskap og teknologi: Romsonden Luna-25 ble skutt opp med en Sojuz-rakett klokken 1.10 natt til fredag norsk tid fra kosmodromen Vostotsjnyj, som ligger øst i landet nær grensen til Kina og rundt 1000 kilometer nord for Vladivostok.

Sist gang myndighetene i Moskva sendte en romsonde til månen var i 1976. Etter planen skal Luna-25 bli det første fartøyet som lander på månens sørpol, ifølge det russiske romfartsbyrået Roskosmos.

Hovedmålet med ferden er å bidra til utvikling av teknolog for en myk landing. I tillegg skal månens indre struktur granskes, og Luna-25 skal søke etter naturressurser, inkludert vann, i løpet av det året det er ventet at den skal være i drift på månens overflate.

Oppskytingen innebar blant annet at landsbyen Sjakhtinskij måtte evakueres tidlig torsdag morgen. Det ble gjort fordi landsbyen ligger i den anslåtte nedfallssonen for bæreraketten som sender Luna-25 mot vår nærmeste nabo i verdensrommet.

Romsonden skal lande på månen rundt 21. august, ifølge en Roskosmos-kilde som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

(©NTB)

Flere nyheter: