Menu
Et bilde gitt ut av Nasa viser en beholder med en prøve fra overflaten på asteroiden Bennu hengende over romsonden Osiris-Rex. Sonden hentet steinprøver for tre år siden, og er snart tilbake på jorda. Foto: NASA via AP / NTB

Romfartøy med verdifull last nærmer seg Utahs ørken

En romkapsel med prøver tatt på overflaten av en asteroide, er på vei mot jorda. Går alt etter planen, lander den i fallskjerm i Utahs ørken søndag.

Av NTB | 23.09.2023 22:32:18

Vitenskap og teknologi: Prøvene ble tatt av Nasa-sonden Osiris-Rex på asteroiden Bennu for tre år siden. Nå er fartøyet snart tilbake på jorda og på rett kurs. Det er ikke behov for justeringer, sa Nasa-representanter på en pressekonferanse fredag.

De regner med at sonden lander som planlagt på et stort test- og treningsfelt tilhørende det amerikanske forsvaret vest for Salt Lake City i Utah.

Den dråpeformede kapselen ventes å lande klokka 16.55 norsk tid, rundt 13 minutter etter at den går inn i atmosfæren med en fart på 35 ganger lydhastigheten. Det avslutter en reise som har tatt sju år.

Det er tredje gang prøver hentet fra en asteroide bringes til jorda, etter at japanske romforskere har lyktes to ganger tidligere. Osiris-Rex er et samarbeid mellom Nasa og University of Arizona. Den har hentet sine prøver på asteroiden Bennu.

(©NTB)

Flere nyheter: