Menu
Rohingyaer har bodd i leirer som denne i distriktet Cox's Bazar siden 2017. Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB

Rohingyaer demonstrerer for å få reise tilbake til Myanmar

Titusener av rohingyaflyktninger demonstrerte i flyktningleirer i Bangladesh torsdag. De krever å bli returnert til Myanmar tross at de ble forfulgt der.

Av NTB | 08.06.2023 14:28:50

Religion og livssyn: Mer enn en million rohingyaer lever i overfylte flyktningleirer i Bangladesh. De fleste kom i 2017 da militæret i Myanmar gjennomførte en brutal militæroperasjon mot den muslimske minoriteten.

Forholdene i leirene og en kraftig økning i kriminaliteten har imidlertid ført til at mange vil bort.

Det bangladeshiske samfunnet har også blitt stadig mer fiendtlig innstilt til rohingyaene, idet bistandsorganisasjonene har bidratt med stadig mindre hjelp.

– Vi vil ha rask retur, vi vil komme tilbake til moderlandet vårt, sto det på noen av plakatene.

Stadig flere rohingyaer forsøker også å komme seg til land som Malaysia og Indonesia med båt, og minst 348 antas å ha dødd til havs i 2022.

– Vi er myanmarske statsborgere. Vi vil hjem med alle våre rettigheter, deriblant statsborgerskap, bevegelsesfrihet, livsopphold og sikkerhet, sier rohingyalederen Mohammed Jashim.

Rohingyaene håper på hjelp fra FN for å komme seg hjem. Militærregimet i landet har fram til nylig ikke vist særlig interesse for å ta tilbake flyktningene, som lenge har blitt behandlet som ulovlige innvandrere i Myanmar. Forsøk på repatriering i 2018 og 2019 mislyktes, fordi flyktningene da ikke ønsket å vende tilbake.

(©NTB)

Flere nyheter: