Menu
– Nav er en tikkende personvernbombe. Slik det står nå, gir Navs databaser etaten et kraftig informasjonsovertak på enkelte mennesker, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rødt og SV til angrep på Navs personvern: – En tikkende personvernbombe

Rødt og SV mener Nav ikke sikrer personvernet til brukerne sine. Nav forsvarer imidlertid dagens system.

Av NTB | 24.04.2024 03:41:14

Politikk: – Nav er en tikkende personvernbombe. Slik det står nå, gir Navs databaser etaten et kraftig informasjonsovertak på enkelte mennesker, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til Klassekampen.

Han får medhold av SV-politiker Freddy André Øvstegård, som i likhet med Kristjánsson sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

I høst fant Datatilsynet en rekke problemer med IT-sikkerhet og personvern i Nav og ila etaten et gebyr på 20 millioner kroner. Nav har siden anket gebyret, og Nav-sjef Hans Christian Holte har avvist mye av kritikken.

Kristjánsson mener Navs adgang enten bør begrenses, eller at det bør bygges opp et sterkere vern om opplysningene Nav besitter.

Etter folketrygdloven kapittel 21, kan etatens ansatte blant annet pålegge Posten å utlevere hvilke adresser du benytter og pålegge sykehus å holde Nav oppdatert om du blir innskrevet eller utskrevet. Ved mistanke om svindel, kan Nav også be banken din om å flagge utbetalinger til deg, uten at du blir informert.

Holte forsvarer imidlertid dagens praksis.

– I Nav er vi krystallklare på at tjenstlige behov skal ligge til grunn når ansatte går inn i saker. Jeg har tillit til at våre 22.000 ansatte i Nav tar personvern på det dypeste alvor, dette jobber vi med hver eneste dag. Når vi ved enkelte tilfeller avdekker brudd, får det alvorlige konsekvenser, svarer Holte på kritikken fra stortingspolitikerne.

(©NTB)

Flere nyheter: