Menu
Mímir Kristjánsson fra Rødt ber om et krafttak for å løfte norske barn ut av fattigdom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rødt-Mimir ber om krafttak for fattige barn: – Skammelig for Norge

Det er skammelig at Norge trekkes fram av Unicef som et av få land der barnefattigdommen øker, mener Mímir Kristjánsson i Rødt.

Av NTB | 07.12.2023 06:10:05

Politikk: Unicef slo denne uka fast at Norge er ett av bare fem EU- og OECD-land der barnefattigdommen er økt det siste tiåret.

– Skammelig for Norge, sier Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, til NTB.

– Nå må politikere fra alle partier få opp øynene og gå sammen om en plan for å utrydde barnefattigdom i Norge, sier han.

I Unicef-rapporten heter det at Norge – og andre rike land – ikke har utnyttet en periode med økonomisk vekst til å løfte barn ut av fattigdom.

Også MDG-leder Arild Hermstad reagerer sterkt og kaller det «en tverrpolitisk svikt».

– At så mange politikere har sittet stille i båten samtidig som dette har fått utvikle seg, gir meg en vond smak i munnen, sier han til NTB.

Unicef-topp Kristin Oudmayer har påpekt at en ekspertgruppe har pekt på at barnetrygden må dobles for å kunne løfte 70.000 barn ut av fattigdom i Norge.

– 110.000 barn som lever i fattigdom i Norge, er fortsatt altfor mange – flere enn i hele Drammen kommune. Og dyrtiden fortsetter, så dette må politikerne setter øverst på dagsordenen, sier Oudmayer.

– Vi vet hva som virker: Økt barnetrygd og heving av velferdsytelsene til et verdig nivå vil gjøre at færre barn må vokse opp i fattigdom. Alle grunnskolebarn bør få gratis mat på skolen, og prisen for barnehage og SFO bør reduseres ytterligere, sier Kristjánsson.

– Vi må øke inntektene til dem som sliter, kutte i regningsbunken til vanlige folk og sende regninga til de som tjener på forskjellskrisen, sier Kristjánsson.

Han ber om et strakstiltak før jula.

– Vi mener at Stortinget bør vedta å gi alle sosialhjelpsmottakere 1000 kroner, pluss 1000 kroner per barn, i nysalderingen av statsbudsjettet for 2023 som vedtas kort tid før jul, sier Rødt-politikeren.

MDGs Arild Hermstad ber også om en økning i barnetrygden.

– På kort sikt bør vi øke barnetrygden med 2,4 milliarder for å halvere barnefattigdom i Norge. Så må vi selvfølgelig også sørge for langt bedre omfordeling generelt.

Barnefattigdommen i Norge har økt med over 10 prosent fra finanskrisen og fram til 2021, ifølge Unicef. Det betyr at 1 av 8 barn i Norge lever i relativ fattigdom.

Han påpeker at Unicef-rapporten kom samme dag som skattelistene og medieoppslag om milliardærer.

(©NTB)

Flere nyheter: