Menu
En åker i Stange kommune i Innlandet. Flere bønder har allerede tapt betydelige avlinger på grunn av tørken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rødt mener bønder vil få for lite i tørketilskudd

Tørken i juni har ført til at betydelige avlinger har gått tapt for bønder på Østlandet. Rødt mener tilskuddet disse kan få, er utdatert.

Av NTB | 05.07.2023 07:33:02

Økonomi og næringsliv: I årets jordbruksoppgjør ble bøndene og staten enige om at man skal justere satsene for avlingsskade-tilskudd i 2024. Satsene skal da beregnes ut fra 2022-priser.

Rødts landbrukspolitiske talsperson Geir Jørgensen mener at det vil føre til at satsene som brukes i år, er utdaterte.

– Krisa er nå og ikke til neste år. Når satsene er utdatert, så er det ingen grunn til å vente med å innføre nye satser fra neste år, sier Jørgensen til Nationen.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sier til avisa hun at regjeringen har registrert at spørsmålet om satser for tilskudd ved produksjonssvikt er tatt opp i forbindelse med forsommertørken i år.

– I jordbruksoppgjøret i 2022 ble det enighet om å øke satsene med 15 prosent. En var videre enige om å gjennomgå satsene fram til jordbruksoppgjøret i år, og at satsene deretter skulle justeres hvert tredje år. I årets jordbruksavtale ble det enighet om nye satser fra 2024, sier Borch.

Hun slår også fast at ordningen ikke er ment som en full risikoavlastning for bonden.

(©NTB)

Flere nyheter: