Menu
En av de tiltalte, Sven Birkmann, med håndjern i rettssalen i Koblenz. På plakaten står det «Sammen med våre brødre, for fred og vennskap, krig mot fascisme» på russisk. Foto: Boris Roessler / DPA via AP / NTB

Rettssak mot tyskere som anklages for å ville styrte regjeringen i Berlin

Fem tyskere møtte onsdag i retten, anklaget for høyforræderi i forbindelse med at de skal ha planlagt å styrte regjeringen for å innføre et autoritært styre.

Av NTB | 17.05.2023 16:34:16

Politikk: Blant de tiltalte er en 75 år gammel kvinne som ble pågrepet i oktober 2022. De fire andre er alle menn i alderen 44 til 56 år, som ble pågrepet på ulike steder i Tyskland i april 2022.

Alle har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet.

Påtalemyndigheten mener gruppen ble dannet for å utløse en borgerkrigslignende situasjon i Tyskland ved hjelp av vold. Situasjonen skulle deretter utnyttes til å styrte regjeringen og bli kvitt det parlamentariske demokratiet. Deretter skal målet ha vært å etablere et autoritært styresett i tråd med det som eksisterte under det tidligere tyske keiserriket.

Ifølge tiltalebeslutningen tilhørte de fem en gruppe kalt Vereinte Patrioten (Forente patrioter). Planen skal ha gått ut på å utplassere eksplosiver slik at landet ble påført et omfattende strømbrudd.

Deretter skulle de ifølge aktoratet bortføre en rekke kjente offentlige personer, deriblant helseminister Karl Lauterbach, som var ansvarlig for de strenge koronarestriksjonene under pandemien.

Den 75 år gamle kvinnen anklages for å ha skrevet og sendt slike brev, men det er uklart om de nådde mottakerne.

Rettssaken finner sted i en regional domstol i Koblenz nordvest for Frankfurt. Den er ventet å vare i flere måneder, og kommer i stor grad til å dreie seg om hvor godt utviklet planene var, og hvem som var gruppens ledere.

Ideologien knyttes til den høyreekstreme bevegelsen Reichsbürger, som ikke anerkjenner autoriteten til den nåværende tyske stat.

Gruppen ønsket ifølge tiltalebeslutningen også å sikre seg støtte fra Russlands president Vladimir Putin og den polske president Andrzej Duda. Det skulle gjøres ved hjelp av brev der de fastslo at ingen endringer i Tysklands grenser mot øst var intendert.

(©NTB)

Flere nyheter: