Menu
Innbyggere og næringsliv på Sør-Vestlandet må tåle en langt høyere strømpris enn i resten av landet. Det ville være dumt å ta politiske grep, mener olje- og energiministeren Terje Aasland. Foto: Alf Simensen / NTB

Regjeringen sier nei strømtiltak

Eksport av strøm gir denne uken en strømpris i Sørvest-Norge som er fem ganger dyrere enn i resten av landet. Olje- og energiministeren sier nei til utjevning.

Av Egil M Solberg | 17.08.2023 08:29:04

Strømkrise: Olje- og energiminister Terje Aasland kan ikke love rimeligere strøm før det kommer et bedre innenlands nett og økt kraftproduksjon, melder Aftenbladet.

Han snakker da om havvind som ikke vil ha noe kraftproduksjon av betydning før i 2030. De neste 7 årene må innbyggere og næringsliv stålsette seg og forberede seg på å betale mange ganger strømprisen sammenlignet med resten av lanet.

– Det ville være dumt å ta politiske grep. Løsningen er å bygge ut mer fornybar energi og bedre nett for kraftutveksling mellom landsdelene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Fædrelandsvennen.

Mesteparten av kraften som eksporteres er produseres på Sør-Vestlandet. Det regjeringen da snakker om, er at vi skal bygge ut kraft for eksport og i mellomtiden skal innbyggere og næringsliv på Sør-Vestlandet ta regningen. Det vil for dem være uklokt at regningen deles med resten av landet.

Terje Aasland legger ikke skjul på at utenlandskablene som går mellom Agder og Danmark, Tyskland og Nederland gir høyere strømpriser i vår landsdel.

Han skylder på krigen i Ukraina, selv om regjeringen nekter å utjevne strømprisene med resten av landet.

Ministeren sier til avisa at han ikke er bekymret for at de større kraftkrevende industribedriftene ikke skal klare å håndtere de høye strømprisene. Han viser til at de ofte har sikret seg langsiktige strømavtaler.

Vanskeligere kan det være for mindre bedrifter som opplever å få høyere utgifter enn sine konkurrenter andre steder i landet. Det vil ikke hjelpe bedrifter på Sørvestlandet som opplever å betale mye mer for strømmen enn sine konkurrenter på Østlandet, skriver avisa.

Flere nyheter: