Menu
Norske stridsvogner av typen Leopard 2A4 i Litauen i mars i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen kjøper 54 Leopard 2-stridsvogner fra Tyskland, etter det NTB kjenner til

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann. Forsvarssjefen har gått imot innkjøpet.

Av NTB | 03.02.2023 10:17:34

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, etter det NTB kjenner til.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor.

Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

Han mente Norge heller bør satse på nye helikoptre og langtrekkende våpen. Forsvarssjefen har argumentert med at Russland er blitt såpass militært svekket i krigen i Ukraina at de ikke utgjør en trussel for Norge.

Kristoffersen fikk imidlertid motstand fra egne rekker. Blant andre mente Pål Eirik Berglund, sjef for Brigade Nord, at Norge vil mangle en vesentlig komponent i den kampkraften vi trenger uten nye stridsvogner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram var raskt ute og svarte at prosessen med anskaffelse ville gå videre i tråd med langtidsplanen for Forsvaret.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag. Der vil også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) være til stede.

Spørsmålet om stridsvogner har vært gjenstand for tautrekking mellom forsvarssjef Eirik Kristoffersen og politikerne. Kristoffersen bekreftet i november at han har rådet regjeringen til å stanse innkjøpet.

Flere nyheter: