Menu
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) la tirsdag fram stortingsmeldingen om distriktspolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB

Folketallet i distriktskommuner skal øke

Folketallet i distriktet skal øke. Det er regjeringens målsetting i distriktsmeldingen som ble lagt fram tirsdag.

Av NTB | 20.06.2023 12:08:53

Politikk: – Målet er at folketallet skal øke i distriktskommunene. Alle lokalsamfunn skal kunne utvikle seg og skape verdier, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Han presenterte tirsdag stortingsmeldingen på Sølvane gard i Gloppen kommune i Vestland.

Tidligere har målet vært å opprettholde hovedtrekkene i bosetningsmønsteret.

Regjeringen ønsker en tydeligere differensiering i arealpolitikken og går inn for at kommunene skal få bestemme mer selv. Regionale og lokale behov skal vektlegges mer.

Distriktskommuner kan søke om bygdevekstavtaler med staten, og flere slike piloter er på plass allerede i Finnmark og Trøndelag.

– Vi kommer til å følge opp bygdevekstavtalene med mer statlige midler, også til å gjennomføre konkrete prosjekter, sier Gjelsvik.

Regjeringen har satt seg som mål å sikre at alle har tilgang til høyhastighetsbredbånd i løpet av 2025. Fylker med mange distriktskommuner skal prioriteres i køen.

Regjeringen vil dessuten ha en jevnere fordeling av statlige arbeidsplasser og satse på boligpolitikk i distriktene.

I budsjettforliket med SV ble lånerammen til Husbanken økt med 3 milliarder kroner.

– Vi vil vurdere om en større del av lånene fra Husbanken skal gå til boligbygging i distriktskommuner, særlig i de minst sentrale kommunene, sier Gjelsvik

(©NTB)

Flere nyheter: