Menu
Deler av en bygning hos Norske Skog Saugbrugs i Halden falt sammen etter at den ble truffet av et steinras. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Radioaktive kilder i bygning som ble rammet av ras i Halden

Tre radioaktive kontrollkilder er i bygningen som ble rammet av ras ved Norske Skog i Halden. Ifølge myndighetene er det ingen fare for omgivelsene.

Av NTB | 27.04.2023 16:54:11

– Raset traff en av fabrikkbygningene på området, og tre mindre radioaktive kontrollkilder befinner seg i bygningene som ble skadd som følge av raset, skriver Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

I det samme området ligger anlegget til Institutt for energiteknikk (IFE).

– DSA har bedt IFE om å gjennomføre en oppdatert risikovurdering for IFEs reaktoranlegg i Halden, ettersom reaktorhallen og lager for brukt brensel er en del av det samme fjellpartiet, skriver DSA.

Utstyret består av en kapslet radioaktiv kilde montert i en skjermingsbeholder, samt et detektorsystem som måler og detekterer variasjoner i strålingen.

Strålekildene kan brukes til å overvåke og styre for eksempel. fylling i tanker og rør, massetransport, kvalitetskontroll i produksjon av papir, plastfolier, gummi og tekstiler.

– Det er bare et mirakel at ikke menneskeliv har gått tapt. Det var så dramatisk at et menneske satt på do, og toalettet forsvant under ham, sa Ole Christian Torgalsbøen, leder for Halden brannvesen, til Halden Arbeiderblad.

Det befant seg 21 personer inne i bygningen.

– Dette er kilder som brukes i måleutstyr. Området er avsperret grunnet rasfare. Strålekildene utgjør ingen fare for omgivelsene utenfor avsperringen. DSA har veiledet Norske Skog om hvordan kildene skal håndteres, heter det videre.

Industrielle kontrollkilder kan brukes for å måle produktegenskaper eller til å styre en prosess. De brukes gjerne til å måle nivå, tetthet eller tykkelse, opplyser Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Ingen av dem som var på jobb, ble skadd da deler av en bygning på papirfabrikken Saugbrugs i Halden raste sammen under et fjellras natt til torsdag.

Flere nyheter: