Menu
Et ukrainsk skip lastes med korn i den ukrainske havna Izmail. Russland har ennå ikke tatt en beslutning om de vil fornye kornavtalen som åpner for ukrainsk korneksport over Svartehavet. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB

Putin: – Ikke ett russisk krav til kornavtalen er innfridd

Russland har ennå ikke avgjort om de trekker seg fra kornavtalen med Ukraina, men president Vladimir Putin påpeker at ingen russiske krav ennå er innfridd.

Av NTB | 13.07.2023 20:43:02

Krig og konflikter: Den livsviktige avtalen som åpner for at ukrainsk korn og gjødsel kan eksporteres trygt over Svartehavet, utløper mandag.

FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip siden i fjor.

Mye av kornet har gått til å brødfø utviklingsland i blant annet Afrika og Midtøsten.

Putin har gjentatte ganger truet med ikke å fornye avtalen fordi han mener at det legges hindringer i veien for Russlands egen eksport.

– Jeg vil understreke at ingenting er gjort, ingenting overhodet. Alt er ensidig. Vi skal tenke videre på hva vi gjør, vi har fortsatt noen få dager til, sa han i en tale på statlig TV torsdag.

EU sier det ikke er aktuelt å knytte russiske banker til systemet igjen, men at det kan være mulig å knytte en filial av Rosselkhozbank til Swift, spesifikt for å lette betalingen av russisk korn- og gjødseleksport.

– Målet er å fjerne hindringer for finansielle overføringer gjennom den russiske landbruksbanken, som er en stor bekymring for Russland, og samtidig åpne for at ukrainsk korn kan fortsette å eksporteres over Svartehavet, sier Guterres’ talsmann Stephane Dujarric.

Putin sa i talen at han er i kontakt med FN om saken, men at han ikke har sett budskapet fra Guterres om et mulig kompromiss for å redde avtalen.

For å overtale Russland til å godta avtalen ble det samtidig avtalt at FN skal hjelpe Russland med å eksportere sitt eget korn og sin gjødsel.

Russisk mat- og gjødseleksport er ikke inkludert i de vestlige sanksjonene, men Russland sier at begrensninger på betalingstransaksjoner, logistikk og forsikring likevel utgjør en hindring for eksporten.

Mens det er uklart om avtalen blir forlenget, har eksporten av ukrainsk korn nesten stoppet opp. De to siste skipene som er kommet til Ukraina under avtalen, laster nå korn i Odesa før avtalen eventuelt utløper.

Et viktig russisk krav er at den russiske landbruksbanken Rosselkhozbank igjen knyttes til det internasjonale betalingssystemet Swift, som Russland ble avskåret fra av EU på grunn av invasjonen av Ukraina.

Guterres har i et brev til Russland bedt om at avtalen får løpe videre i noen måneder så EU får tid til å knytte Rosselkhozbank-filialen til Swift-systemet.

FN og Tyrkia meglet fram kornavtalen i to separate avtaler med Ukraina og Russland i juli i fjor. Hensikten med avtalen er å lette ukrainsk korneksport og bidra til å avverge en global matkrise som ble forverret av Russlands invasjon av Ukraina og blokade av ukrainske havnet.

For å omgå Russlands mangel på tilgang til Swift har FN fått den amerikanske banken JPMorgan Chase til å åpne for noen betalinger for russisk korneksport, med USAs samtykke. FN samarbeider også med Den afrikanske eksport-importbanken om saken.

(©NTB)

Flere nyheter: