Menu
Lars Lilleby, leder for PSTs kontraterroravdeling sier trusselnivået sier det er et lavere trykk av trusler mot Norge enn mot Sverige på plass under Arendalsuka.Foto: Heiko Junge / NTB

PST-sjefen: Ingen endringer i sikkerhetssituasjonen i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever ikke trusselnivået i Norge til tross for det forhøyede trusselnivået i Sverige.

Av NTB | 17.08.2023 16:25:00

Krig og konflikter: – PST holder seg fortløpende oppdatert på utviklingen i våre nærområder og i nabolandene. Foreløpig er det ingen vesentlige endringer i sikkerhetssituasjonen her i Norge som påvirker hvordan PST vurderer trusselbildet. PST er i løpende dialog med andre aktører både i Norge og internasjonalt om utviklingen. Trusselnivået i Norge er nå på nivå 3, som er moderat.

Det sier PST-sjef Beate Gangås til NTB etter at trusselnivået i dag ble hevet til nivå fire i Sverige.

I et uttalelse fastslår von Essen at trusselen fra ytterliggående islamister har økt, samtidig som det også er trusler fra høyreekstreme grupper.

Von Essen oppgir at sikkerhetssituasjonen gradvis har forverret seg det siste året, men at den ikke knyttes til noen enkelthendelser.

– Situasjonen er litt annerledes i Sverige enn i Norge. Der har disse koranbrenningene fått mye større oppmerksomhet og vakt flere reaksjoner, og har nå senest vært veldig fremtredende i fiendebilder til ekstreme islamister globalt, forklarer Lilleby til NTB.

En slik utvikling blant mulige trusselaktører er ikke i observert mot Norge selv om det også her i landet har funnet sted noen tilfeller av koranbrenninger.

– Det som har vært av slike markeringer i Norge har fått veldig liten oppmerksomhet og få reaksjoner, sier Lilleby.

– Og dette kan jo endre seg raskt. Vi gjør disse vurderingene kontinuerlig. Men akkurat nå så står vi på det vi har, sier Lilleby.

Samtidig med at mange i den islamske verden er opprørt over koranbrenningene i Sverige, vil ikke PSTs kontraterrorekspert avvise muligheten for Russland kan utnytte situasjonen. Russland bifaller ikke Sveriges inntreden i Nato og er godt utstyrt for å lansere en skjult påvirkningskampanje på internett.

– Dette skal ikke jeg uttale meg for skråsikkert om, men det er interessant med denne koblingen i forhold til påvirkning og undergraving, som vi ser i sammenheng med krigen i Ukraina som bakteppe og på Nato-medlemskap, sier Lilleby.

Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, Charlotte von Essen hevet torsdag trusselnivået i Sverige fra 3 til 4, bare ett hakk under det høyeste nivået. Det betyr at myndighetene går fra å mene at det er mulig med et terrorangrep kan skje, til at det er sannsynlig at noe slik vil inntreffe.

Leder for kontraterroravdelingen i PST, Lars Lilleby, forklarer hvorfor Norge ikke følger etter i svenskenes vurdering til tross for lang felles grense og stor kulturell likhet. PST har et tett samarbeid med flere utenlandske sikkerhetstjenester, også den svenske.

PST ser at trusselbildet fra ekstreme islamister har hatt en annen utvikling enn i Sverige og Danmark. Trusselstrømmene har hittil i mindre grad vært rettet mot Norge.

Flere nyheter: