Menu
PSTs politiadvokat Thomas Blom under fengslingsmøte for mannen som er mistenkt for spionasje for Kina. Foto: Terje Bendiksby / NTB

PST: Norsk statsborger pågrepet for forsøk på spionasje til fordel for Kina

En norsk statsborger ble mandag pågrepet av PST, siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina, opplyser PST til NTB. Mannen nekter for å være agent.

Av NTB | 02.07.2024 10:23:38

Kriminalitet og rettsvesen: Seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at personen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

Den siktede ble fremstilt for varetekt i Oslo tingrett i klokken 13.

Et stort pressekorps var møtt opp for å dekke fengslingsmøtet, som etter en kort drøfting ble avgjort av dommer Vilde Buttedal Cuni at skulle gå for lukkede dører

Dommeren viste til at offentlighet rundt saken ville kunne vanskeliggjøre sakens opplysning.

– Han nekter for at han er agent for Kina og sier seg uskyldig i det han er anklaget for. Han ber seg naturligvis løslatt, sier Dietrichson til NTB.

Forsvareren sier at han gjerne skulle kommentert saken ytterligere, men at saken er underlagt hemmelighold og at han ikke har fått ordinært innsyn i sakens dokumenter. Han kan heller ikke kommentere PSTs etterforskning.

Politiadvokat Thomas Blom i PST vil gi en orientering til pressen i etterkant av fengslingsmøtet i tingretten.

– Selve paragrafene som PST har tatt i bruk i denne saken, sier ikke nødvendigvis så mye om hva dette gjelder. Straffeloven er på mange måter utdatert når det gjelder spionasjereglene, ettersom det har skjedd så mye på teknologisiden at det er veldig vanskelig å bevise spionasje, sier Røseth.

Kina jakter både på militære og sivile opplysninger i Norge, ifølge etterretningseksperten.

– Det er veldig mye teknologinformasjon, opplysninger som går på ikke-statlige forhold, og fra norske bedrifter. Det kan også dreie seg om eiendomsforhold, sier Røseth.

Den siktede har fått oppnevnt advokat Marius Dietrichson som forsvarer.

Hovedlærer i etterretning ved stabsskolen i Forsvaret, Tom Røseth, sier til NTB at Kina utgjør en av de største spionasjetruslene mot Norge ved siden av Russland. Han var tirsdag ikke kjent med PSTs pågripelse, men kommenterer generelt situasjonen Norge står i.

Flere nyheter: