Menu
Avdelingsdirektør for kontraterroravdelingen i PST, Lars Lilleby, forteller hvilke endringer PST gjør etter rapporten om 25. juni-angrepet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

PST gjør flere endringer etter 25. juni-rapporten

De siste årene har det vært flere dødelige angrep i Norge utført av personer som ikke har vært prioritert hos PST. Organisasjonen varsler nå endringer.

Av NTB | 21.06.2023 14:59:04

Kriminalitet og rettsvesen: – Det betyr ikke nødvendigvis at det var en feil prioritering, men de som har utført angrepene, har ikke skapt oppmerksomhet hos oss, sier direktør for PSTs kontraterroravdeling, Lars Lilleby, på en pressekonferanse onsdag.

Han har fått ansvaret for å koordinere oppfølgingen av 25. juni-rapporten, der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk kraftig kritikk for håndteringen av masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

Rapporten konkluderte med at angrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot terrorsiktede Zaniar Matapour i månedene fram mot angrepet.

– I dag leter vi etter personer etter at det har kommet tips eller bekymringsmeldinger. Da fanger vi ikke opp dem som sitter stille, sier Lilleby på pressekonferansen.

Dette skal nå endres.

Blant annet har PST ansatt to psykologer som skal gi en bedre forståelse av potensielle terroraktører.

I tillegg skal flere analytikere i kontraterroravdelingen selv kunne søke på nett og i såkalte åpne kilder, uten å måtte få hjelp fra andre ressurser. Dette er blant anbefalingene i evalueringsrapporten.

– PST må se på måten vi jobbet på. Er vi gode nok på å fange opp dem som befinner seg i randsonen? sier Lilleby.

– Vi skal i større grad rendyrke den måten å jobbe på, sier han.

PST-sjef Beate Gangås understreker at endringene ikke gjøres kun på grunn av rapporten, men at dagens trusselsituasjon også krever endringer.

– Evalueringsrapporten er en viktig rettesnor, sier hun.

Både Matapour, Philip Manshaus, Espen Bråthen og Anders Behring Breivik fantes alle i PSTs systemer før de gikk til angrep, skriver VG.

Istedenfor kun å undersøke personer det er bekymring om, skal PST nå i større grad identifisere et mål for terror, eller miljøer hvor terrorister kan tenkes å inngå, og så systematisk nøste og lete etter navn, utdyper Lilleby overfor VG.

Flere nyheter: