Menu
PST vil ikke si hvilke selskaper som er under etterforskning. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

PST etterforsker 20 norske selskaper for brudd på Russland-sanksjoner

Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker om lag 20 norske selskaper for brudd på sanksjonsbestemmelse når det gjelder å yte tjenester til russiske fiskefartøy.

Av NTB | 12.05.2023 16:34:15

Kriminalitet og rettsvesen: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke bekrefte overfor Sør-Varanger Avis hvilke selskaper som er under etterforskning.

– Om lag 20 norske aktører etterforskes for brudd på sanksjonsloven og eksportkontroll-loven. Dette er forhold som har skjedd etter februar 2022. PST ønsker ikke å kommentere hvilke selskaper dette gjelder, eller hvor i landet de befinner seg, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST i en kommentar til avisen.

Norge innførte havneforbud for russiske fartøy i mai i fjor. Det var unntak for fiskefartøy, men i oktober år ble tilgangen snevret inn: Nå får skipene kun legge til kai i Båtsfjord, Tromsø og Kirkenes.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet bekrefter at han er kjent med at flere norske selskaper har brutt sanksjonsbestemmelsene, men ønsker ikke å utdype hvilke selskap det er snakk om.

– Det er ikke uten grunn vi nå fra UD går ut med en ny presisering av de omfattende sanksjonsreglene. Hvert enkelt selskap selv har undersøkelsesplikt, det vil si å sette seg nøye inn i sanksjonsbestemmelsene, for å sikre at de ikke trår feil, sier han til Sør-Varanger Avis.

– Vi innrømmer at vi ikke har vært flinke nok til å sette oss inn i regelverket. Vi har nå iverksatt tiltak og skal følge opp de presiseringene som er kommet fra norske myndigheter om hvilke tjenester vi har lov å tilby russiske trålere, sier maritim direktør i Tromsø havn, Knut-Ivar Bendiksen, til NRK.

Fartøyene har ligget til havn siden henholdsvis desember og februar. De har meldt sin avgang i neste uke.

Fredag sendte regjeringen ut det den selv kaller en «påminnelse» om sanksjonene mot Russland, skriver NRK.

I Tromsø medgir havnemyndighetene at det foreligger mulige brudd på sanksjonene. To russiske trålere har ligget svært lenge til kai på havneanleggene til det kommunalt eide Tromsø havn.

Flere nyheter: