Menu
Kongefamilien hilste barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Foto: Heiko Junge / NTB

Prinsessen på slottsbalkongen i paradeuniform

Prinsesse Ingrid Alexandra stilte i hæruniform da kongefamilien hilste barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen på nasjonaldagen.

Av NTB | 17.05.2024 10:59:31

Politikk: Prinsessen tjenestegjør for tiden i Brigade Nord i Indre Troms. Til NRK opplyser Slottet at uniformen er av typen paradeantrekk 3.

Da kronprinsfamilien hilste barnetoget i Asker på Skaugum, hadde prinsessen bunad.

Ifølge Dagbladet var det en numedalsbunad som hun aldri har brukt offentlig før.

– Nåværende kong Harald bar uniform flere år på slutten av 1950-tallet. En gang da han avtjente verneplikt og en gang da han gikk på Krigsskolen. Kronprins Haakon gjorde det aldri, sier Isaksen.

Til VG opplyser kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe ved Slottet at prinsessen har fått spesialtillatelse til å gå med solbriller til uniformen – noe som vanligvis ikke er tillatt.

– Denne tilpassingen av antrekket er innvilget av Sjef Hæren, skriver Varpe i en melding.

Prins Sverre Magnus er i år avgangselev ved Elvebakken videregående skole og feirer russetiden sammen med sitt kull. Han var derfor ikke til stede på trappa på Skaugum eller på slottsbalkongen.

I 13.30-tiden dukket han imidlertid opp i toget utenfor slottet. TV-bilder kunne vise prinsen i svart T-skjorte sammen med Foss videregående skole.

Da kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra fikk øye på prinsen i toget, både vinket og smilte de tilsynelatende litt ekstra fra balkongen, skriver Dagbladet.

Prinsen har ikke noe offisielt program 17. mai, opplyste kommunikasjonsrådgiver Sara Svanemyr ved Slottet til NTB tidligere denne uka.

I sentrum var det i underkant av en halv million mennesker i Oslo, ifølge politiet.

– Det er godt over tre ganger så mye som det pleier å være på en vanlig hverdag, sa innsatsleder Svend Bjelland.

Han opplyste samtidig at det ser ut til å være en normal 17. maifeiring. Varmen skapte imidlertid problemer for noen.

Innsatsleder Thomas Johannessen ved Oslo universitetssykehus opplyste fredag ettermiddag til flere medier at et titall personer har besvimt og rett og slett gått i bakken. Det var rundt 25 grader på det varmeste i hovedstaden fredag.

Arrangør Philip Bøckmann hadde på forhånd lovet at dette skulle bli «norgeshistoriens» største 17. mai-fest.

– Ja, og jeg vil gjerne bli arrestert på det hvis jeg tar feil. Men jeg mener det blir den største festen for dem over 20 år, sa han til VG.

Historiker Trond Norén Isaksen mener ifølge Aftenposten at det er første gang siden 1959 at en kongelig har på seg uniform på slottsbalkongen på 17. mai.

Først i toget i Oslo gikk tre skoler som har jubileum i år. Det var Hovseter (50 år), Østmarka (100 år) og Sedsvoll (100 år). Til sammen passerte elever fra 119 skoler de kongelige.

Ved å telle mobiltelefoner som er registrert i hovedstaden, hadde Oslo-politiet for første gang gjort en opptelling av hvor mange som er ute i gatene, melder TV 2.

Det kokte også på Bislett stadion, der nærmere 10.000 hadde kjøpt billett for å feire nasjonaldagen.

(©NTB)

Flere nyheter: