Menu
I år blir Trysil-Knutprisen delt ut til parautøverne Birgit Lovise Røkkum Skarstein og Jesper Saltvik Pedersen. Foto: Emilie Holtet / NTB

Prestisjetung pris til Saltvik Pedersen

Parautøverne Birgit Skarstein og Jesper Saltvik Pedersen ble fredag tildelt Trysil Knut-prisen for sin innsats på idrettsbanen.

Av NTB | 25.08.2023 14:24:32

Sport: Skarstein og Saltvik Pedersen fikk prisen i en seanse på Ullevaal stadion.

– Dette er en av de større prisene i Norge. Når du ser på listen over folk som har fått den før, så er det ganske rått å være en del av det. Det er et bra steg i riktig retning for paraidretten, sier Saltvik Pedersen til NTB.

Blant de tidligere vinnerne finner man blant andre Marit Bjørgen, Dronning Sonja, Aksel Lund Svindal og Gunnar Sønsteby.

– Det går ikke an å få det så mye større i norsk sammenheng, sier Saltvik Pedersen.

– Dette er innmari stas. Trysil Knut var, så vidt jeg skjønner, en fyr som var litt gæren og som gjorde ting som andre så på som galskap. Likevel så turte han å satse, og han trodde det var mulig. Det er litt som det jeg og Jesper driver med. Vi «gutser» på, og er så heldige at vi får lov til å pushe grenser, sier Skarstein til NTB.

Trønderen har tatt en rekke internasjonale medaljer i roing og langrenn. I roing er hun regjerende verdensmester og verdensrekordholder. Det ble gull under Paralympics i Tokyo i 2021.

«Birgit er også en forkjemper for funksjonshemmedes rettigheter og et svært engasjert menneske utover dette. Birgit sikter høyt, er uredd, har mot og gjennomføringsevne som fullt ut er i samsvar med Trysil- Knut sine ambisjoner», skriver juryen.

Saltvik Pedersen er født med ryggmargsbrokk og er lam fra livet og ned. Han konkurrerer innen sitteski paraalpint. Rogalendingen vant gull og bronse i henholdsvis storslalåm og superkombinasjonen under de paralympiske leker i 2018 og fire gull og én sølv i Beijing i 2022.

«Han er en sann representant for at idrettsgleden skal gjelde for alle og om samfunnsdeltakelse for alle, i arbeid, skole og privatliv. Slik er han et forbilde og eksempel for andre. Som en individuell idrettsutøver er han seg bevisst betydningen av laget og fellesskapet for å lykkes», skriver juryen i sin begrunnelsen for tildelingen.

Trysil-Knut er en myteomspunnet skiløper fra Trysil. Prisen er en fortsettelse av «Bragdprisen», og juryen består både av lokalt næringsliv, kommunepolitikere og rikspolitikere fra Hedmark. Prisjuryen ledes av tidligere Ap-statsråd Sigbjørn Johnsen.

«Birgit er den mest profilerte norske parautøveren på 2010-tallet og så langt på 2020-tallet. Da livssituasjonen brått ble endret ved en feiloperasjon, tok hun tak i situasjonen og har aldri gitt seg», skriver juryen om tildelingen til Skarstein.

Han har også en rekke VM-medaljer.

(©NTB)

Flere nyheter: