Menu
Det brøt ut nye protester en rekke steder i Israel etter at statsminister Benjamin Netanyahu sparket forsvarsminister Yoav Gallant, som ønsket å stanse regjeringens omstridte rettsreform. Nå krever president Isaac Herzog at reformen stanses. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Presset øker mot Netanyahu – flyplass og havner rammet etter trussel om storstreik

Israels president ber statsministeren umiddelbart stanse den planlagte og omstridte rettsreformen i landet. Landet største fagforening truer med generalstreik.

Av NTB | 27.03.2023 12:44:08

Politikk: – Av hensyn til samholdet til det israelske folk, ber jeg dere stoppe rettsreformen umiddelbart, sier president Isaac Herzog på Twitter mandag og beskriver situasjonen som «svært vanskelig».

Det brøt ut store demonstrasjoner i Israel i helgen etter at statsminister Benjamin Netanyahu sparket landets forsvarsminister, som ba statsministeren om å midlertidig stanse rettsreformen.

Mandag morgen ber lederen for det mektige fagforbundet Histadrut sine rundt 800.000 medlemmer om å umiddelbart å gå ut i generalstreik dersom reformen ikke stanses.

– Dersom du ikke kunngjør på en pressekonferanse i dag at du har ombestemt deg, går vi til streik, er Histadrut-leder Arnon Bar-Davids klare beskjed til statsministeren.

Kot tid etterpå kom det melding om at alle avganger fra Ben Gurion, landets viktigste internasjonale flyplass, var innstilt. Også havnene i Haifa og Ashdod er rammet av streik.

I Tel Aviv, Jerusalem og andre byer har tusenvis samlet seg til nye demonstranter.

Rett før det planlagte tidspunktet kom det en beskjed om at talen var utsatt på grunn av uenighet innen regjeringskoalisjonen. Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir fra ytre høyre -partiet Jødisk makt hadde da sagt at Netanyahu ikke måtte gi etter for presset, men fortsette reformprosessen. Flere ministre skal ifølge nyhetsbyrået DPA ha truet med å gå av dersom reformen settes på pause.

Netanyahu er avhengig av koalisjonspartnerne for å beholde sitt knappe flertall i nasjonalforsamlingen.

Reuters melder at en komité i Knesset, etter en heftig debatt, samtidig har klargjort et viktig forslag i reformen, slik at det kan vedtas mandag. Litt senere på formiddagen opplyste forsamlingens leder at et mistillitsforslag fra opposisjonen var blitt nedstemt.

Den omstridte rettsreformen, som gir mer makt til politikerne på bekostning av domstolene, har ført til økt splittelse og uro i Israel de siste månedene.

Lovforslagene har skapt dyp splittelse i partiet. Justisminister Yariv Levin sier han støtter Netanyahu uansett hva statsministeren bestemmer seg for.

Dagen før var det demonstrasjoner i en rekke byer for tolvte lørdag på rad mot den planlagte reformen til Netanyahus koalisjonsregjering, som omtales som den mest høyreorienterte i landets historie.

Med et knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen Knesset vil regjeringen vedta lovendringer som ifølge kritikere undergraver demokratiet i Israel.

– Demonstrasjonene vi så i går kveld, er et uttrykk for den voldsomme motstanden i Israel mot de pågående rettsreformene. Dersom rettsreformene gjennomføres, vil det svekke det israelske demokratiet, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

– Jeg er dypt bekymret for den utviklingen vi nå ser i Israel. Det har gått fra vondt til verre. Norge følger nøye med på de pågående rettsreformene, og israelske myndigheter er godt kjent med vårt syn, sier utenriksministeren.

Vedtaket innebærer blant annet at Netanyahu, som anklages for korrupsjon, ikke kan bli tvunget til å gå av som følge av anklagene. Opposisjonen mener at loven er skreddersydd for å tjene Netanyahu selv.

Rettsreformen anses av kritikerne som en kraftig forringelse av det israelske demokratiet, ikke minst fordi den åpner for at nasjonalforsamlingen skal kunne sette kjennelser i høyesterett til side.

De siste ukene har misnøyen tiltatt i det israelske militærets rekker. Et økende antall israelske reservister, blant dem jagerflypiloter, har truet med å trekke seg fra styrken dersom lovene vedtas.

Også lederskikkelser i den viktige israelske teknologi-industrien har advart mot reformen og mener den vil skremme bort investorer. Viktige internasjonale allierte som USA og Tyskland har også uttrykt bekymring.

Netanyahu og hans tilhengere mener de foreslåtte endringene er nødvendige for å tøyle et rettsvesen som har for mye makt.

President Isaac Herzog har også flere ganger tidligere bedt Netanyahu offentlig om å søke kompromiss i den betente striden. Presidenten velges av Knesset og spiller i første rekke en seremoniell rolle.

Det var ventet at Netanyahu ville holde en tale mandag morgen, skriver Haaretz. Før det informerte han partilederne i koalisjonen om at han ville sette reformplanene på vent, ifølge kringkasteren KAN.

Tusenvis av mennesker demonstrerte i Tel Aviv og blokkerte en hovedvei etter kunngjøringen om at forsvarsminister Yoav Gallant ble avskjediget søndag. Israelere demonstrerte på 150 forskjellige steder, ifølge Haaretz.

Norges utenriksminister sier hun er bekymret for utviklingen i Israel.

Torsdag ble de første delene av reformen banket gjennom i Knesset, noe som førte til at titusener av mennesker igjen samlet seg til protester.

Forsvarsminister Gallant, som også tilhører Likud, fikk sparken etter at han i helgen ba Netanyahu om å sette reformprosessen på pause av hensyn til Israels sikkerhet.

Flere nyheter: