Menu
USAs finansminister Janet Yellen sier at gjeldstaket må heves innen 1. juni for å unngå mislighold. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Presset øker for å heve gjeldstaket i USA

Gjeldstaket må heves innen 1. juni for å unngå mislighold, ifølge USAs finansminister Janet Yellen. Biden har innkalt kongresslederne for å diskutere saken.

Av NTB | 02.05.2023 02:14:02

Politikk: Yellen har tidligere advart om resesjon og en global finanskrise dersom Kongressen ikke vedtar å heve gjeldstaket, og at USA dermed misligholder gjelden.

Det nye anslaget kommer kort tid etter at republikanerne i Representantenes hus gikk sammen for å kreve en byttehandel. For at de skal gå med på å stemme for å heve gjeldstaket, vil de ha noe igjen.

Etter Yellens advarsler mandag ringte president Joe Biden alle de fire kongresslederne og inviterte dem til et møte i Det hvite hus 9. mai. I møtet er det ventet at Biden vil presse på for at Kongressen skal vise handlekraft uten å kreve betingelser, samt diskutere neste års budsjett.

– Det ligger et forslag på bordet som vil fjerne faren for mislighold, sa Kevin McCarthy etter Biden innkalte til møte.

I forrige uke vedtok republikanerne et forslag der de krever kutt i underskuddsbesparelser de neste ti årene. Hvis de får gjennomslag for det, er de villige til å stemme for å øke gjeldsgrensen på 1.500 milliarder dollar fram til 31. mars neste år.

I en tale til småbedriftseiere sa Biden at republikanernes lovforslag er et forsøk på å presse ut forbrukskutt fra regjeringen, noe som vil føre til fare for mislighold.

– Vi betaler regningene våre, og vi bør gjøre de uten hensynsløs gisseltaking fra noen av Trumps støttespillere i Kongressen, sa han.

Biden og kongresslederen, republikaneren Kevin McCarthy, er uenige når det gjelder heving av gjeldstaket. Presidenten har bedt om en økning av gjeldstaket på 31.400 milliarder dollar, mens McCarthy krever kutt i utgiftene i gjengjeld.

I demokratenes leir er stemningen en helt annen. Etter Yellens advarsel om den amerikanske gjelden mandag, sa demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, at han vil fremskyve prosessen for å vurdere å heve gjeldstaket for de to neste årene.

(©NTB)

Flere nyheter: