Menu
VAR-dømmingen fungerte ikke som den skulle i helgens kamp mellom Tottenham og Liverpool. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Premier League offentliggjorde lydopptak fra VAR-rommet – nye grep innføres

Premier League har publisert et lydopptak som avslører hva som ble sagt da VAR-dommerne dummet seg ut i lørdagens kamp mellom Tottenham og Liverpool.

Av NTB | 03.10.2023 20:12:29

Sport: Kampen er blitt den store snakkisen i engelsk fotball etter at VAR-dommer Darren England og hans team lot være å bryte inn og omgjøre en feilaktig annullering av Luis Diaz’ scoring for Liverpool.

I lydklippet kommer det tydelig fram at VAR-dommer England misforsto situasjonen, og at han deretter mente det var for sent å stoppe kampen da spillet var satt i gang igjen.

England godkjente avgjørelsen til linjedommeren som vinket for offside, selv om reprisen viste at Diaz var klart onside. Han ble så spurt gjentatte ganger av den ansvarlige for videoreprisene i VAR-rommet:

– Avgjørelsen på banen var offside. Er du tilfreds med dette bildet?

Senere opplyser den repriseansvarlige at fjerdedommer Michael Oliver ber dem stoppe kampen. England svarer at han ikke kan gjøre noe fordi kampen er satt i gang igjen. Dermed går spillet sin gang.

Dommerforeningen PGMOL sier i en uttalelse at de har undersøkt hendelsen og konkludert med at standarden på dømmingen var for dårlig og at målet skulle ha vært godkjent.

Det opplyses videre at England og VAR-assistent Dan Cook ble fjernet fra senere kamper i 7. serierunde, og at de ikke blir involvert i neste runde.

Tottenham tok ledelsen 1-0 få minutter etter den mye omtalte annulleringen og vant kampen 2-1 etter dramatiske sluttminutter.

Videre har man notert ned tre læringspunkter som man skal benytte for å unngå lignende feil i framtiden:

* Retningslinjene for VAR-dommerne har alltid understreket behovet for effektivitet, men ikke på bekostning av nøyaktighet. Dette prinsippet vil bli tydelig gjentatt.

* En ny VAR-kommunikasjonsprotokoll skal utvikles for å bedre klarheten i kommunikasjonen mellom dommeren og VAR-teamet når det gjelder avgjørelser tatt på banen.

* Som et ekstra trinn i prosessen skal VAR-dommeren kontrollsjekke resultatet av VAR-undersøkelsen med VAR-assistenten før man bekrefter den endelige avgjørelsen til dommerteamet på banen.

England svarer først «ja», før han innser at avgjørelsen som ble tatt på arenaen var offside i stedet for onside, hvorpå han utbryter «å, faen».

Liverpool ba mandag om å få lydklippet fra VAR-rommet tilsendt. PGMOL opplyser at en detaljert rapport, som blant annet omfatter lydklippet, ble oversendt Premier League og deretter delt med alle klubbene i ligaen.

(©NTB)

Flere nyheter: