Menu
Brasils tidligere president Jair Bolsonaro snakker med pressen etter at politiet ransaket boligen hans i Rio de Janeiro. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Politiet ransaket Bolsonaros bolig og tok telefonen hans

Brasiliansk politi har ransaket en bolig som tilhører tidligere president Jair Bolsonaro. Bakgrunnen er etterforskning av en gruppe som mistenkes for å jukse med vaksinedata.

Av NTB | 03.05.2023 17:54:05

Politikk: Bolsonaro har selv bekreftet ransakingen og sa at politi tok beslag i mobilen hans.

Politiet sier at 16 boliger ble ransaket i Rio de Janeiro onsdag i forbindelse med etterforskningen, og at seks personer ble pågrepet.

En av den tidligere presidentens assistenter, Mauro Cid Barbosa, var blant de pågrepne, og Bolsonaro selv skulle avhøres i saken senere onsdag, skriver nyhetsstedet G1.

Lokale medier skriver at Bolsonaro selv, hans rådgivere og flere familiemedlemmer var blant dem som fikk falske vaksinepass.

Mens pandemien herjet, skapte Bolsonaro konstant tvil om effekten av vaksinen og nektet selv å ta den. Det førte til tvil om han ville få reise til FNs hovedforsamling i 2021 på grunn av strenge krav i USA.

Bolsonaro avviser at hans vaksinepass var forfalsket, men han erkjenner at han aldri tok vaksinen. Politiet sier at etterforskningen vil vise hvorfor han var registrert i Brasils offisielle helsesystem som fullvaksinert.

Han hevdet også, uten belegg, at andre medikamenter, som hydroklorokin som brukes mot malaria, var en god behandling.

Etterforskningen av vaksinepassforfalskningen er en ny juridisk hodepine for den tidligere presidenten, som har vært innkalt til avhør hos politiet to ganger den siste måneden.

Han etterforskes også av den føderale valgkommisjonen for sin opptreden under valgkampen da han blant annet hevdet at de elektroniske stemmemaskinene var utsatt for fusk.

Høyesterett står for en separat gransking av omfattende spredning av desinformasjon og usannheter som han og hans allierte anklages for å ha spredt, mens det føderale politiet etterforsker anklager om folkemord fordi han oppfordret ulovlige gruvearbeidere til å ta seg til rette i yanomami-folkets områder i Amazonas.

Bolsonaro avviser alle anklager og beskyldninger. Granskingen til valgkommisjonen kan om den fører fram, ende med at han utelukkes fra å stille til valg i framtiden.

Bolsonaro kom nylig tilbake til Brasil fra Florida, der han har oppholdt seg siden Lula da Silva overtok som president ved nyttår.

Ransakingene er ledd i etterforskning av en gruppe som i 2021 og 2022 anklages for å ha forfalsket vaksinepassene til personer som ønsket å omgå de strenge koronarestriksjonene i USA.

Brasil var det landet som registrerte nest flest koronadødsfall i verden etter USA, mens Bolsonaro konsekvent forsøkte å hindre bruken av vaksiner, blant annet ved å si at den kunne føre til aids eller at man kunne forvandles til krokodille om man tok den.

Den ene gangen var i forbindelse med etterforskningen av angrepet på kongressbygningen og høyesterett som hans tilhengere gjennomførte i januar. Den andre gangen gjaldt det ulovlig innføring i landet av diamantsmykker han fikk under et besøk i Saudi-Arabia.

(©NTB)

Flere nyheter: