Menu
Gjert Ingebrigtsen. Foto: Geir Olsen / NTB

Politiet etterforsker anklager mot Gjert Ingebrigtsen: – Trygg på utfallet

Politiet har opprettet straffesak etter at tre av løperbrødrene Ingebrigtsen anklaget faren Gjert for voldsbruk. Han avviser påstandene som grunnløse.

Av NTB | 26.10.2023 10:52:30

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet viser til VG-kronikken i forrige uke der Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen skrev om en far som har «vært svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse».

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden avvist sønnenes påstander. Politiet mener likevel det er grunnlag for å innlede etterforskning.

– Vi har gjort flere innledende undersøkelser, og informasjon som har kommet fram, har gjort at vi nå har opprettet en straffesak. Det er opprettet sak på straffelovens paragraf 282 – mishandling i nære relasjoner, sier politiinspektør Terese Braut Våge i Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

– Det betyr at vi nå er i en etterforskningsfase, hvor formålet med etterforskningen er å avdekke om det foreligger straffbare forhold. I en etterforskning skal politiet være objektive.

Politiet har på nåværende tidspunkt ikke ytterligere opplysninger i saken.

– Jeg vil understreke at etterforskning av saker som gjelder mishandling i nære relasjoner er saker som av sin natur krever grundig etterforskning over noe tid. En sentral del av etterforskningen vil være avhør. Politiet kan ikke kommentere innhold i avhør all den tid saken er under etterforskning, og det er derfor begrenset hvor mye informasjon vi har å dele i tiden framover, sier politiinspektøren.

– Dette var ikke uventet, og min klient er trygg på utfallet av en slik etterforskning. Selv om en politietterforskning selvfølgelig er en stor belastning både for Gjert Ingebrigtsen og resten av hans familie i en allerede vanskelig tid, er det samtidig hans eneste mulighet for å renvaskes, sier Gjert Ingebrigtsens advokat John Christian Elden i en pressemelding.

Elden understreker at Gjert Ingebrigtsen vil samarbeide fullt ut i politiets etterforskning, og at han ser fram til å avgi sin forklaring for politiet innen kort tid, slik at saken får en raskest mulig avklaring.

– Jeg vil også anmode om etterforskningsskritt på vegne av min klient, deriblant vitneavhør av personer vi mener kan belyse saksforholdet, opplyser advokat Elden.

Politietterforskningen er i tråd med det Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen ønsker, opplyser brødretrioens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Aftenposten.

– Utover dette har jeg ingen kommentarer. De trenger fred og ro nå, sier hun.

I sommer ble Gjert Ingebrigtsen nektet trenerakkreditering i friidretts-VM i Budapest. Han fikk dermed ikke være tett på Nordås inne på stadion.

Det bidro til en rekke medieoppslag og en skarp tone mellom Nordås og Jakob Ingebrigtsen underveis i mesterskapet.

Norges Friidrettsforbund slo nylig fast at Gjert Ingebrigtsen ikke får akkreditering som trener i neste års innendørs-VM og EM. I tillegg anbefalte de Olympiatoppen om å gjøre det samme i Paris-OL. Avgjørelsen er senere blitt advokatmat.

Når en person har status som mistenkt, skal etterforskningen søke å klarlegge både det som taler mot ham og det som taler til fordel for ham, utdyper Braut Våge.

Gjert Ingebrigtsen er ikke siktet i saken. Hans advokat John Christian Elden varsler at Ingebrigtsen fullt ut vil samarbeide med politiet.

Gjert Ingebrigtsen hjalp sønnene til verdenstoppen og ble kåret til årets trener på Idrettsgallaen i 2019. Samarbeidet tok slutt vinteren 2022, og siden har han trent Narve Gilje Nordås.