Menu
Tove Karoline Knutsen kalte forrige Debatten «eksemplarisk». – Den som var nå, med folk som kjenner historien i Midtøsten, som hadde ulike syn, var veldig bra og opplysende, sier hun. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

NRK får kritikk og ros etter dekningen av konflikten i Midtøsten

NRK har fått kritikk for ubalansert dekning av konflikten mellom Israel og Hamas. Samtidig får kanalen takk for å tidvis dekke ulike syn i debatten.

Av NTB | 26.10.2023 11:12:27

Politikk: Kringkastingsrådet møttes torsdag til digitalt møte for å behandle klagestormen rundt dekningen av konflikten mellom Israel og Hamas.

– Det alvoret som ligger i denne konflikten i disse dagene, preger alle oss som jobber med den. Jeg syns også det bør prege diskusjonen om konflikten og vår dekning av den, sa NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen da han redegjorde for nyhetsdekningen av Israel/Hamas.

– Det kan dekke over det dette dreier seg om. For meg gir det mer mening å snakke om representativ journalistikk. Jeg tror det er bare på den måten vi kan forklare og forstå dybden i konflikten, sier han og legger til:

– Og det kan gjøre vondt hvis du har bestemt deg for side. Det er vår plikt som journalister å se mennesker i denne konflikten, og begge sider av konflikten

Falkenberg Mikkelsen sier NRK planlegger for dobbel bemanning de neste ukene og kanskje månedene for å dekke konflikten.

– Dette er det aller viktigste NRK driver med nå.

– Jeg synes ikke programlederen pisket opp stemningen, men jeg synes det å invitere dem var å si at nå vil vi ha en liten krig i studio. Det var vondt å se på, sier Cora Alexa Døving.

Stine Renate Håheim sier seg enig i at Debatten 10. oktober burde vurdert å invitere andre aktører med noe mer distanse til det som har skjedd.

– Men jeg er også enig at en debatt om noe annet den dagen ville vært rart, sier hun.

Det ble under møtet poengtert at NRK også har bidratt til mer kunnskap og gjør folk klokere.

Tove Karoline Knutsen kalte forrige Debatten «eksemplarisk».

– Den som var nå, med folk som kjenner historien i Midtøsten, som hadde ulike syn, var veldig bra og opplysende. Det fortjener NRK en takk for.

Kringkastingsrådets møte startet klokka 9. Foruten klagebehandling skal NRKs dekning av kommune- og fylkestingsvalget i høst evalueres.

Ifølge M24 sier Falkenberg Mikkelsen balanse er et vanskelig ord.

Rådsmedlem Akhtar Chaudhry leste opp fra klagene som er kommet inn. Det stilles spørsmål ved hvorfor NRK ikke er til stede på Gaza. Klagere påpeker at dekningen av de avdøde barna på hver side av konflikten ble dekket svært forskjellig, at palestinske dødsfall ble mer statistikk.

Konflikten har vært tema i to Debatten-sendinger siden utbruddet 7. oktober. Det kom mange klager knyttet til at NRK hadde invitert inn palestinere og israelere for å diskutere krigen allerede tre dager senere.

Ifølge en pressemelding fra NRK har det kommet cirka 2500 henvendelser til Kringkastingsrådet siden forrige møte. Rundt 1000 av disse er klager på «Nytt på nytt» sin humor rundt konflikten mellom Israel og Hamas. I tillegg har det kommet rundt 600 klager på nyhetsdekningen av den samme konflikten.

(©NTB)

Flere nyheter: