Menu
Innhøsting av korn ved Zghurivka i Ukraina. Eksport av ukrainsk korn via Polen har utløst en ordstrid mellom landene. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Polen og Ukraina melder om framskritt i forsøk på å løse kornstrid

Regjeringen i Polen sier det er gjort framskritt i arbeidet med å løse den såkalte kornstriden med Ukraina.

Av NTB | 03.10.2023 14:52:49

Økonomi og næringsliv: Den to landene samt Litauen har inngått en ny avtale om frakt av ukrainsk korn, ifølge den polske landbruksministeren Robert Telus.

Avtalen gjelder korn som fraktes fra Ukraina, via Polen og deretter til en havn i Litauen. Inntil nå er korn blitt kontrollert ved ankomst til Polen, men dette skal heretter skje ved den litauiske havna ved kysten av Østersjøen.

Bakgrunnen for saken er at mer ukrainsk korn i det polske markedet har presset ned kornprisene. Dette har rammet lokale bønder, og regjeringen i Polen har uttrykt stor misnøye med situasjonen.

Ordbruken i striden har vært hard, og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki hevdet på et tidspunkt at Polen ville slutte å sende våpen til Ukraina.

President Andrzej Duda sammenlignet Ukraina med en «person som er i ferd med å drukne».

Senere har landene forsøkt å roe ned ordbruken. Bakteppet for striden er at Russlands krigføring har gjort det vanskeligere for Ukraina å eksportere korn via Svartehavet. Dermed er mer ukrainsk korn blitt fraktet gjennom europeiske land.

Polen og andre østeuropeiske land har innført forbud mot import av ukrainsk korn av hensyn til egne bønder, noe Ukraina har reagert sterkt på.