Menu
Tsjekkiske politimenn kontrollerer personbiler og lastebiler ved grenseovergangen Stary Hrozenkov ved den slovakiske grensen. Arkivfoto: Petr David Josek / AP / NTB

Polen og Tsjekkia innfører grensekontroll mot Slovakia

Polen og Tsjekkia har innført grensekontroll mot Slovakia i forbindelse med en kraftig økning i antall asylsøkere og migranter på vei nordover fra Balkan.

Av NTB | 03.10.2023 14:22:48

Politikk: Både i Polen og Tsjekkia er grensekontrollen i første omgang ventet å vare i ti dager.

Slovakia har den siste tiden registrert en oppgang i mennesker som har reist fra Serbia via Ungarn. Mange av dem skal være syrere.

Slovakisk politi sier de har registrert om lag 24.500 mennesker uten lovlige innreisepapirer i årets første åtte måneder. I hele fjor var antallet 10.900.

Ifølge Slovakias politisjef Stefan Hamran oppgir mange av dem at de er syrere. De har rett til å søke asyl, og mange får flyktningstatus i vesteuropeiske land som følge av krigen i hjemlandet.

Også på grensen mellom Polen og Tyskland har trafikken økt betraktelig den siste tiden. I forrige uke meldte tyske myndigheter at de trapper opp grensekontrollen mot Polen og Tsjekkia for å få kontroll over innvandringen.

Alle de aktuelle landene er med i EUs Schengen-samarbeid, der det i utgangspunktet skal være åpne grenser mellom landene.

EUs asylbyrå (EUAA) meldte i forrige måned at Europa er på god vei til å motta over én million asylsøknader i år, noe som er det høyeste antallet siden 2015–2016. Tallet omfatter imidlertid ikke ukrainere, som får kollektiv beskyttelse, og som utgjør en langt større gruppe enn alle de andre gruppene til sammen.

Om lag 6 millioner ukrainere er blitt registrert som flyktninger i ulike europeiske land siden Russland invaderte Ukraina i full skala i februar i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: