Menu
Petrojarl Knarr er et 256 meter lang og 48 meter bredt produksjonsskip. Sommeren i fjor kom skipet til Kjøtteinen utenfor Leirvik på Stord. Foto: Altera

«Petrojarl Knarr» taues fra Stord til Dubai

Det er billigere for Equinor å få gjort ombyggingen av «Petrojarl Knarr» i utlandet. - Nå taues produksjonsskipet til Dubai hvor migrantarbeidere jobber med «slavelønn», hevdes det.

Av Egil M Solberg | 07.04.2023 08:51:10

Industri: Produksjonsskipet «Petrojarl Knarr» oppgraderes i Dubai før det skal til britisk sokkel for Equinor.

– Grunn til å følge godt med, sier konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker ASA til Aftenbladet.

– Dersom migrantarbeidere sier opp jobben, uten tillatelse, risikerer de å bli straffet for «absconding». Det kan skje gjennom bøter, arrestasjon eller til og med deportasjon. Dette kan skje uten rettsgarantier, sier Frank Conde Tangberg, politisk rådgiver i Amnesty International Norge til avisa.

Han snakker om lavtlønnede migrantarbeidere i De forente arabiske emirater.

Equinor sier selskapet vil sørge for at oppgraderingen av produksjonsskipet følger deres krav til menneskerettigheter, helse, miljø og sikkerhet, etikk, antikorrupsjon.

– Vi er selvfølgelig opptatt av at alle våre leverandører og underleverandører gjør ting på en skikkelig måte, forsikrer pressetalsmann Ola Morten Aanestad i Equinor til Aftenbladet.

Aker Solutions fikk jobben av Stavanger-baserte Altera

Aker Solutions fikk jobben med å bygge om produksjonsskipet FPSO «Petrojarl Knarr» av Altera Infrastructure i januar. Kontrakten er verdt rundt 2,5 milliarder kroner.

Kontrakten ble vunnet sammen med Drydocks World Dubai, hvor skipet skal bygges om.

Skipet skal klargjøres for Rosebank-feltet til Equinor på britisk sokkel. «Petrojarl Knarr» ligger nå på Stord, men skal etter planen taues til Dubai i andre halvdel av 2023.

Det Stavanger-baserte selskapet Altera, tidligere Teekay, eier «Petrojarl Knarr» og har leid det ut til Equinor for en periode på ni år, med opsjoner på inntil 25 år.

Dette skriver Aftenbladet.

Flere nyheter: